Harta PNL, ruptă în două: pro și anti Orban/ Care sunt șansele ca Orban să piardă puterea

După ce Rareș Bogdan, primvicepreședinte al PNL, și Robert Sighiartău, secretarul general al partidului, au dat semnalul revoltei anti Orban, cerând public înlăturarea acestuia din funcția de președinte, filialele partidului s-au grupat, neoficial, în jurul combatanților, scrie Digi24.

Există un nucleu dur de 17 organizații județene care îl susțin pe fostul premier, un număr aproape egal care îi cer să plece de la conducere, și un număr mai mic de filiale indecise, care așteaptă să se poziționeze în funcție de felul în care vor evolua ostilitățile, mai scriu jurnaliștii de la Digi24. 

(harta filialelor județene PNL pro / contra Ludovic Orban)

Filiala județeană Sălaj a PNL, condusă de ministrul MAI, Lucian Bode, apare pe hartă în rândul organizațiilor indecise, deși Lucian Bode are o relație foarte bună atât cu actualul președinte PNL, Ludovic Orban, cât și cu europarlamentarul clujean, Rareș Bogdan, care a vizitat județul Sălaj în campania electorală pentru alegerile locale.


Miza celor care îl contestă pe Ludovic Orban este crearea unei mase critice în interiorul partidului, suficient de puternică pentru a atrage un număr mare de voturi la Congres pentru un alt candidat la funcția de președinte decât Ludovic Orban.

În ultima lună, după instalarea sa la Camera Deputaților, și plasarea lui Florin Cîțu la Palatul Victoria, pe funcția de premier, Orban a încercat să gestioneze în continuare împărțirea puterii în partid, având cuvântul decisiv în desemnarea secretarilor de stat, pe care i-a selectat din filialele prietene, chiar dacă nu în toate cazurile pe baza unor rezultate bune la alegerile parlamentare – acesta fiind criteriul clasic de evaluare a unei filiale atunci când e vorba ca ea să primească funcții de la „centru”.

Ludovic Orban și-ar dori să rămână singurul candidat la funcția de președinte al PNL, ceea ce i-ar asigura, aproape automat, și prima șansă pentru a deveni candidatul partidului la alegerile prezidențiale din 2024.

Pentru ca adversarii săi să nu aibă timp să își construiască masa critică dorită, pe Orban l-ar avantaja organizarea Congresului cât mai repede, în primăvară – luna vehiculată era aprilie – însă acest lucru ar putea fi imposibil din cauza pandemiei. Congresul trebuie să aibă loc fizic, nu online, și atunci, este mult mai plauzibil ca acesta să fie organizat în toamnă, dacă evoluția epidemiologică o va permite.

Până atunci ar putea să se organizeze mai clar și aripa anti Orban, care nu are încă un candidat pentru funcția de președinte al PNL. Florin Cîțu este susținut de autointitulații „reformiști”, dar deocamdată doar pentru poziția sa de premier, prezumtiv amenințată de dorința lui Orban de a avea control total asupra puterii.

O variantă pentru funcția de președinte ar fi Emil Boc, cotat cu o popularitate consistentă în rândul publicului PNL-ist. Un alt nume vehiculat ar fi cel al lui Rareș Bogdan, și a treia variantă pentru gruparea ardeleană ar putea fi Ilie Bolojan.

Ca de obicei însă, liberalii așteaptă indicații de la Klaus Iohannis. Mai mulți lideri au declarat pentru Digi24 că așteaptă un semn de la președintele Klaus Iohannis privind schimbarea actualei conduceri, înainte de Congres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *