Harta Șpăgii în spitalele din România. Unde se situează Sălajul în top

 

Clujeanul Dragoș Vana, fondatorul site-ului Graphs.ro, a realizat Harta Șpăgii în spitalele din România, conform datele colectate în Mecanismul de Feedback al Pacientului al statului.

„Sunteți pregatiți pentru Harta Șpăgii? După cum știți în ultima vreme am procesat datele din Mecanismul de Feedback al Pacientului. Vreau să fac un proiect mai mare, separat de Graphs, doar cu acestea. Dar între timp era păcat să mă bucur doar eu de ele, așa că poftiți la date -> https://www.graphs.ro/feedback. Grafice, tabele, hărți, statistici, per spital, per județ, medie națională, tot ce vreți. Nu doar cu șpagă ci cu toate întrebările din formular. Liber să le folosiți și interpretați în articole, etc. – cum credeți de cuvință. Se pot descărca și au cod de embed pentru publicații online, evident cu citarea sursei.

Metodologie:

Datele din Ianuarie 2021 – la zi sunt luate de pe data.gov.ro. De atunci sunt publicate per spital acolo.

Pentru datele istorice (Decembrie 2016 – Decembrie 2020) vreau să îi mulțumesc lui Constantin Radu care le-a salvat ani la rândul și mi le-a trimis. Din ce am observat, unele din acestea nu mai sunt disponibile nicăieri pe Internet la momentul acesta.

Lipsește luna Septembrie 2017. Dacă o are cineva m-aș bucura să completez datele.

Spitalul Județean de Urgență Vâlcea și Spitalul Orășenesc Bals apar de două ori în câteva seturi de date, iar ca să evit conflicte, unele date de la aceste două spitale lipsesc”, a anunțat clujeanul Dragoș Vana.

Harta Șpăgii realizată de Dragoș Vana ne arată în ce județe din România medicii sau asistenții au solicitat mită (bani sau atenții) și în ce procentaj. Protecentajele reprezintă răspunsurile cu „da” ale pacienților.

Astfel, coform hărții, situația cea mai rea e în Teleorman (8,11%), urmat de județele Giurgiu (7,55%), Olt (5,08%), Argeș (4,95%), Brăila (4,5%).

La celălalt capăt se află județele care stau cel mai bine la acest capitol: Covasna (0,47%), Alba (0,59%), Brașov (0,66%), Cluj (0,71%), Sibiu (0,76%).

Mită în spitalele din Sălaj

 La întrebarea: Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente? (Judetul Salaj) cele mai multe răspunsuri DA au fost înregistrate în aprilie 2022 (3,31%), iunie 2022 (3,7%), august 2022 (4%).

În luna februarie 2023 au fost înregistrate cele mai multe răspunsuri de DA (5%), semn că s-a cerut mită din partea medicilor sau asistentelor medicale.

Doi medici chirurgi prinși de procurori că luau mită „la greu”

La sfârșitul anului trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj împreună cu polițiștii anticorupție au descins la Spitalul Județean Zalău și au reținut doi medici pentru luare de mită în formă continuată.

Medicul Horea Jidveianu este acuzat că ar fi luat mită de 18 ori. Chirurg Aschilean Ioan a fost deja condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Ambii chirurgi sunt liberi și practică în continuare meseria de chirurg ortoped la Spitalul Județean Zalău, operand copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.