In memoriam Viorel Varga, jurnalist, prozator și poet sălăjean

In memoriam prietenului meu, Viorel Varga, poet, prozator și jurnalist, care pe 14 aprilie ar fi împlinit 71 de ani, de nu s-ar fi dus să locuiască printre stele cu Dumnezeu.

Viorel Varga şi-a dedicat circa trei decenii din viaţă presei scrise, făcându-şi debutul în 1969, în ziarul “Năzuinţa”, fiind, apoi, colaborator la: Tribuna, Steaua, Luceafărul, România literară, Viața românească, Cronica, Convorbiri literare, Familia, Ramuri, Tomis, Amfiteatru, Vatra, Graiul Sălajului etc. A fost tradus în limba rusă și în limba sârbă.

A fost membru al Asociației Jurnaliștilor Sălăjeni și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și a frecventat cenaclurile literare Silvania (Zalău), Echinox (Cluj-Napoca), Junimea, Clepsidra și Luceafărul (toate din București). De asemenea, Viorel Varga a fost redactor la ziarul „Graiul Sălajului”, fiind unul dintre cei care să semneze primele articole tipărite de publicația cotidiană.

Apreciatul poet sălăjean a scris cinci volume de poezie:

Trecerea (București, Ed. Eminescu, 1971)

Niciodată departe (București, Ed. Albatros, 1976)

Fericit cel care (București, Ed. Albatros, 1978)

Aproape destin (București, Albatros, 1984)

O vârstă a florilor (București, Ed. Ion Creangă, 1987).

În plus, el este prezent în volumul Iuliu Suciu – Poeți sălăjeni ai Cenaclului Silvania (Zalău, Ed. Silvania, 2008).

Poeziile sale și celelalte scrieri (proză, cronici literare, reportaje, editoriale etc.) au cultivat și aprecieri critice din partea unor personalități românești de mare prestigiu din universul scriitoricesc:

„Viorel Varga încearca să recupereze sensul de bază al sintagmei cliseizate. Surprinde tocmai seriozitatea cu care este tratată muzica şi poezia.”

Nicolae Manolescu – România literară

„Dragostea pentru plaiurile natale, sentimentul puternic de apartenenţă la spaţiul de formare, cu miturile şi datinile sale, întreţin o stare euforică, transmisă parcă prin toate simţurile. Toposul poate fi considerat eternul spaţiu mioritic, iar versurile lui Viorel Varga se înscriu pe linia liricii lui Lucian Blaga sau a lui Ioan Alexandru.”

Ana Blandiana – Amfiteatru

„Al treilea volum al lui Viorel Varga debutează cu un ciclu de versuri pe scheletul căruia se încheagă o poezie a tradiţionalului şi în care discursul liric funcţionează simbolic cu cel prozaic.”

Ov. S. Crohmalniceanu – România literară

„Erosul, adesea prezent în poezia lui Viorel Varga, are însemnele unei iubiri diafane. Uneori se întrevede freamătul adolescentin al ruperii de trecut, de lumea copilăriei şi maturizarea prin căutarea de sine. Această contradicţie lăuntrică este sugerată şi de opoziţia dintre satul luminos si oraşul sumbru”.

Dan Cristea – Luceafărul


Viorel Varga va rămâne un nume de referință în istoria presei sălăjene, iar conform unora, cel mai titrat, cunoscut și apreciat jurnalist din județul Sălaj!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *