Inspectorii DSVSA Sălaj se luptă pentru eradicarea virusului PPA (pestă porcină africană)

Situația Pestei Porcine Africane la nivelul județului:

Există 5 focare active de pestă porcină africană, declarate după cum urmează:

  • 03.2023 într-o expoloatație nonprofesională din Horoatu Crasnei
  • 04.2023 în două exploatații nonprofesionale din Mineu, comuna Sălățig
  • 04.2023 în două exploatații nonprofesionale din Bârsa, comuna Someș Odorhei

Localități aflate sub restricții de mișcare a porcinelor pe o perioadă de minim 30 de zile de la data declarării focarului:

– În jurul focarului din Horoatu Crasnei: Zona de protecție: Horoatu Crasnei,                                Zona de supraveghere: Stârciu, Hurez, Șeredeiu, Peceiu, Ban,  Bănișor,  Meseșenii de Jos, Meseșenii de Sus, Aghireș, Fetindia, Crasna, Ratin, Marin, Plesca, Cizer, Pria, Recea, Recea Mică, Vârșolț, Bic, Mal

– În jurul focarelor din Mineu: Zona de protecție: Mineu, Deleni, Naimon,                                  Zona de supraveghere:Verveghiu, Bulgari, Sălățig, Chilioara, Bocșița, Archid, Doba, Sâncraiu Silvaniei, Dobrin, Deja, Nadiș, Domnin, Șoimuș, Bârsa, Cristur, Motiș, Noțig, Dioșod, Coșeiu și din județul Satu Mare: Lelei, Giurtelecu Hododului, Hodod, Nadișu Hododului

– În jurul focarelor din Bârsa: Zona de protecție: Bârsa, Domnin,                                                Zona de supraveghere: Someș Odorhei, Șoimuș, Inău, Cehu Silvaniei, Nadiș, Sâncraiu Silvaniei, Horoatu Cehului, Bulgari, Sălățig, Mineu, Noțig, Dobrin, Deja, Doba, Naimon, Verveghiu, Deleni, Jibou, Cuceu, Husia, Rona, Năpradea, Someș Guruslău, Traniș, Popeni.

DSVSA Sălaj a întreprins măsurile de combatere și eradicare a bolii în exploatațiile afectate, respectiv în zona de protecție (3 km) și supraveghere (10 km) din jurul focarelor, la data de azi fiind în stadiul de efectuare a examenului clinic al tuturor exploatațiilor cu porcine din zona de protecție (3 km în jurul focarelor).

Din zonele de restricție este interzisă orice mișcare a porcinelor (intrare-ieșire), cu excepția celor autorizate de către DSVSA Sălaj.

Alte focare:

  1. a) Există două suspiciuni de varooză în două stupine din Sălățig și Dobrin unde s-au înregistrat mortalități importante: 83% din efectiv (245 familii moarte din 295 existente), urmând a se recolta probe pentru confirmarea bolii / stabilirea gradului de infestare a stupinelor cu parazitul varoa destructor.

Atragem atenția importanței recoltării de probe specifice în vederea depistării acestei parazitoze la nivelul stupinelor, datorită daunelor ce le aduce parazitul Varooa destructor, pe lângă mortalitatea crescută a albinelor:

  • Acționează mecanic și spoliator asupra coloniei
  • Constituie vector pentru agenți infecțioși: virusul aripilor deformate, virusul paraliziei acute, virusul paraliziei lente etc
  • Determină malformații la puiet, scăzându-i viabilitatea
  • Scade viabilitatea și productivitatea albinelor lucrătoare
  • Scade apetitul sexual al trântorilor, rezultând astfel mătci nefecundate etc.
  1. b) Anemie infecțioasă ecvină declarată la data de 14.02.2023, într-o exploatație din Mineu. Cabalina pozitivă a fost scoasă din exploatație prin sacrificare la abator, focarul fiind în procedură de stingere, urmând a fi retestate toate cabalinele din localitate de 2 ori la interval de 90 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *