Inspectorii DSVSA Sălaj verifică pesticidele, laptele și calitatea mierii. Situația PPA la zi!

Situația Pestei Porcine Africane este ținută sub control de DSVSA Sălaj

Evoluția PPA la porcul domestic! În cursul lunii iunie inspectorii DSV Sălaj au stins un număr de 7 focare PPA din localitățile Cosniciu de Jos 1, Marca 2, Bădăcin 1, Gâlgău 1, Ileanda 1, Dobrocina 1. În aceste localități au fost ridicate măsurile și restricțiile impuse prin planurile de măsuri aprobate în CLCB.

În prezent sunt active 11 focare de PPA la nivelul întregului județ, respectiv în localitățile Cosniciu de Jos 1, Iaz 1, Cristolț 4, Preoteasa 2, Tusa 3. O probă prelevată din Hurez a fost trimisă la București pentru confirmare PPA.

Numărul porcilor uciși din gospodăriile populației de la începutul evoluției epizotiei este de 324 de capete, alți 99 de porci au fost găsiți morți în gospodării. Numărul total de focare PPA înregistrate în Sălaj la porcul domestic este de53 de focare.

Evoluția PPA la mistreț! Toate fondurile de vânătoare se află în zona afectată de PPA, toate cazurile fiind activ. Până în prezent au fost găsiți morți 159 de mistreți, iar alți 74 de mistreți au fost vânați, toți depistați pozitiv la PPA. Ecarisarea mistreților s-a realizat prin metoda alternativă de incinerare/ îngropare în locațiile prestabilite și aprobate în CLCB.

Focar de scrapie stins! În luna iunie inspectorii DSV Sălaj au stins un focar de scrapie la Sânmihaiu Almașului care a dus la uciderea a unui număr de 790 de oi. Focarul a fost stins oficial în data de 15 iunie.

Inspectorii DSV împreună cu medicii veterinari de liberă practică desfășoară acțiunea de recoltare probe sânge din exploatațiile participante la programul de genotipare pentru creșterea rezistenței la scrapie a ovinelor și caprinelor. În programul finanțat cu bani europeni s-au înscris doar 4 exploatații din localitățile: Benesat 2, Nușfalău 1, Buciumi 1.

Până la sfârșitul lunii iunie se vor finaliza acțiunile sanitar-veterinare de vaccinare anticărbunoasă (împotriva antraxului) la rumegătoare, tuberculinarea bovinelor.

S-a finalizat de către medicii veterinari de liberă practică acțiunea de inspecție în exploatațiile non-profesionale, urmând ca inspectorii DSV să efectueze supracontroale care vizează corectitudinea efectuării acestora de către medicii veterinari de liberă practică.

Pesticidele, laptele și calitatea mierii verificate de inspectorii DSVSA Sălaj 

Pe partea de sănătate și siguranță a alimentelor inspectorii DSV sunt angrenați în acțiuni de control mixte împreună cu Protecția plantelor și Direcția Agricolă cu tematica – Utilizarea pesticidelor, precum și verificarea producătorilor primari de legume-fructe, deținătorii de sere și solarii în special. În această perioadă inspectorii DSV recoltează probe de lapte de la producători și de la centrele de colectare lapte în vederea determinării parametrilor, numărul total de germeni și numărul de celule somatice.

Producătorii de miere care doresc să comercializeze în spațiul comunitar trebuie să depună probe de miere la Laboratorul Sanitar-Veterinar al DSV Sălaj, în vederea identificării indicelor de calitate. În această perioadă au fost depuse deja peste 150 de probe de miere.

Ulterior, DSV Sălaj va elibera un buletin de analiză care atestă calitatea mierii, respectiv aciditatea, umiditatea, zahăr invertit, zaharoză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *