Interviu video cu Conf. Dr. Ioan Vereșiu despre podiatrie și piciorul diabetic

 

Conf. Dr. Ioan Andrei Vereşiu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Președintele Asociației de Podiatrie Președinte de Onoare Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (FRDNBM) îl găsiți la Clinica Salvosan Ciobanca Cluj-Zalău, unde este medic colaborator medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, medic primar Medicina Interna, medic speciaist Cardiologie.

Podiatria este meseria care poate duce la scăderea numărului amputațiilor cauzate de piciorul diabetic cu până la 85%. România a introdus această profesie din anul 2018 în Nomenclatorul ocupațiilor. Mai mult, țara noastră se bucură de o imagine bună în lume, privind îngrijirea piciorului diabetic. Cel puțin așa reiese din noua ediție a cărții “The Foot in Diabetes”, a cărei autor principal este prof. Andrew Boulton, președintele Federației Internaționale de Diabet. Unde se află România pe harta lumii privind podiatria, care sunt punctele tari și cele slabe ale României cu privire la piciorul diabetic ne explică pe larg conf.univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu, presedintele Asociației de Podiatrie din România.

În mai bine de jumătate din Europa, dar și în Statele Unite sau Canada, podiatria are o istorie de mai lungă de 100 de ani, în România însă acest domeniu este încă la început. Primii pași s-au făcut, dar mai sunt încă mulți alții.

,,De la sfârșitul lui 2018 am făcut un pas că am reușit să introducem podiatria în Nomenclatorul Ocupațiilor din România. Acum avem dosarul pentru un masterat depus la universitatea noastră (UMF, n.r.) din Cluj. Am început cu masteratul, deși pare ușor nefiresc, pentru că formalitățile sunt mai ușor de îndeplinit, dar pasul cel mai important va fi să obținem un învățământ la nivel de licență, cu durata de 4 ani, care să fie urmat de masterat și apoi doctorat. O să dureze câțiva ani, dar putem spune că am început”, a declarat pentru 360medical.ro conf.univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu.

În prezent, în România câteva generații de asistenți medicali au participat la cursurile organizate de Asociația de Podiatrie de-a lungul timpului. Dar podiatria poate fi practicată și de fiziokinetoterapeuți și de medici, de toți profesioniștii în sănătate interesați de acest domeniu.

Date epidemiologice cu privire la piciorul diabetic îngrijorătoare

La fiecare 20 de secunde, un picior este amputat din cauza diabetului, statisticile arătând că sunt 4320 amputaţii pe zi la nivel mondial. 70% din totalul amputaţiilor membrelor inferioare se realizează în rândul persoanelor cu diabet. În România, specialiştii estimează că aproape la fiecare oră are loc o amputaţie în rândul persoanelor cu diabet, cu o medie de 14 de amputaţii pe zi, ceea ce înseamnă 5040 amputaţii în fiecare lună, în România.

,,În ceea ce privește piciorul diabetic avem date de epidemiologice care trebuie să fie îngrijorătoare pentru politicienii din sănătate. Avem un număr mare de amputații, socotit la numărul de pacienți cu diabet și chiar la populația generală. Avem un număr mare de ulcerații ale picioarelor, care în marea majoritate a județelor țării sunt tratate în continuare deloc structurat, participă la îngrijirea acestor pacienți doar cei care doresc sau cei care nu au încotro: chirurgi în unele locuri, dermatologi în alte locuri, ortopezi în unele spitale, diabetologii mai mult sau mai puțin, neurologii”, a precizat preşedintele Asociaţiei de Podiatrie.

Dar podiatria nu înseamnă doar picior diabetic, la serviciile acestor specialiști apelează și pacienții cu deformări congenitale ale picioarelor, pacienții cu boli neurologice care produc deformări și suferință la nivelul picioarelor, copiii care au probleme congenitale de mers sau care dobândesc astfel de probleme.

Premieră pentru România, apariția în ,,The Foot in Diabetes”

Recent a apărut a cincea ediție a cărții The Foot in Diabetes, publicată de editura Wiley. Autorul principal al cărții este Prof. Andrew Boulton, președintele Federației Internaționale de Diabet (IDF), dar printre autori se află și româncele Norina Alinta Gâvan, fondator și președinte de onoare al Asociației de Podiatrie și Cosmina Bondor, șef de lucrări la Disciplina de Informatică Medicală și Biostatistică la UMF Cluj. Ambele au contribuit cu un capitol despre situația piciorului diabetic în România și Europa. Practic, este o premieră pentru România faptul că apare într-o asemenea carte de căpătâi în diabet un capitol dedicat piciorului diabetic și podiatriei în România.

,,Faptul că în noua ediție a aceste cărți apare un capitol dedicat României este un progres important. Se datorează activității neobosite a colegei mele Norina Găvan, care este alături de noi, fondatorii mișcării pentru podiatrie în țara noastră, iar activitatea Norinei afară a făcut ca la această nouă ediție să se introducă un capitol, dedicat piciorului diabetic și podiatriei în România”, a spus medicul.

Și dacă această premieră poate fi trecută ca unul dintre punctele tari ale României cu privire la piciorul diabetic, un punct slab este cel referitor la dificultățile pe care le-a întâmpinat Asociaţia de Podiatrie la Colegiul Medicilor din România privind acordarea punctelor de educație medicală continuă.

,,Ne-au spus că podiatria este o meserie care nu e foarte medicală, că este o ocupație paramedicală. Am fost pe punctul de-a deschide o acțiune juridică împotriva Colegiului Medicilor, am abandonat deocamdată. Ar fi rușinos pentru noi să se afle afară că noi ne străduim să-i convingem pe cei de la Colegiul Medicilor că podiatria are legături strânse cu medicina, că face parte din gama de specialități medicale”, a povestit conf. Vereșiu.

Potrivit lucrării ,,The Foot in Diabetes” se înregistrează o scădere foarte mică privind incidența piciorului diabetic în multe țări din lume. În timp ce scade incidența amputațiilor majore, crește incidența amputațiilor minore. Estimările cercetătorilor susțin că în urma unei amputaţii majore, 50% dintre pacienţi vor avea o nouă amputaţie la celălalt picior, în următorii 2 ani 3. În opinia dr. Vereșiu ,, o amputație majoră este o soluție finală, o intervenție salvatoare pe viață, dar un mare eșec pentru cei care au îngrijit pacientul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *