Judeţul Sălaj ar dispărea! Cehu Silvaniei și Jibou ar fi transformate în comune

 

Doar 12% din totalul comunelor de astăzi și puțin peste 50% din orașe și-ar păstra statutul administrativ dacă mâine ar avea loc reorganizarea teritorial-administrativă a României cerută de mediul de afaceri, conform unei analize realizată de G4Media și Info Sud-Est pe baza datelor provizorii ale recensământului din 2021.

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic.

Principalele măsuri cerute sunt:

  1. reducerea de la 41 (plus București) la 15 a numărului de județe;
  2. redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori;
  3. redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori;
  4. toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.

Județul Sălaj ar dispărea după nouă reorganizare teritorial-administrativă 

Potrivit imaginii, dacă această propunere va fi aprobată, Bucureștiul s-ar unii cu Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman, Arad cu Timiş şi Caraş-Severin, iar Clujul cu Bistiţa, Sălaj şi Maramureş.

Orașele Cehu Silvaniei și Jibou s- ar transforma în comune 

Din județul Sălaj ar mai rămâne 2 orașe (Zalău și Șimleu) din totalul 4, iar din cele 57 de comune vor rămâne doar 2 comune.

Context

Actuala împărțire a teritoriului, extrem de fragmentată, datează încă din 1968 și este considerată de experți una din cauzele decalajelor de dezvoltare și lipsei de infrastructură. Președintele Iohannis a enunțat și el în anii precedenți nevoia unei reforme teritoriale, dar până în acest moment nu există nici o inițiativă guvernamentală sau parlamentară în acest sens.

Actuala organizare a administrației centrale, cu structuri (inspectorate, direcții etc.) în fiecare din cele 41 de județe, plus sectoarele Bucureștiului, e criticată constant pentru lipsa de eficiență și pentru menținerea unui aparat birocratic stufos, cu costuri uriașe pentru stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *