Klaus Iohannis amână consultările până când între partide se cristalizează o majoritate asumată

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că nu va chema la Cotroceni partidele parlamentare la consultări până când nu va exista o majoritate parlamentară care să suțină un guvern.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis: 
  • Bună seara! Am două teme pe care doresc să le ating.
  • Prima temă se referă la procedurile de instalare a unui nou guvern. Din păcate, ultima propunere nu a întrunit un număr suficient de posibile voturi în Parlament și, astfel, Guvernul Ciucă nu s-a mai prezentat în Parlamentul României. Între timp, partidele au reluat între ele discuțiile și acest lucru este foarte bun.
  • Este foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate și, în consecință, nu pot să accept în continuare astfel de abordări.
  • În concluzie: voi aștepta cu consultările formale până când din discuțiile dintre partide se cristalizează o majoritate, o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern. Abia atunci, când această majoritate va fi asumată, voi convoca consultări pentru formarea noului guvern. (…)
  • Însă subliniez încă din această seară: vaccinarea este singura șansă pentru a depăși această pandemie. Putem să ne uităm în jur, vedem că în vestul Europei avem iarăși o creștere a pandemiei și concluzia este una tristă și simplă: pandemia nu s-a încheiat. Însă noi avem soluția, ea se numește vaccinare.


Liderul PSD Marcel Ciolacu a dat de înțeles joi că a avut o întâlnire bună cu PNL în ceea ce privește „formarea unei noi majorități” și a confirmat că în timpul discuțiilor s-a menționat soluția premierilor prin rotație. 

„Suntem pe un drum corect şi dacă vom fi şi cinstiţi, şi patrioţi, acesta este un drum care va duce către formarea unei noi majorităţi”, a declarat Ciolacu, repetând că PSD va merge la discuţiile de la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru.

În acest weekend, PSD va lucra la un program de guvernare, urmând ca apoi să fie „uniformizate” eventual cele două programe, a spus Ciolacu.

El a precizat că PSD a solicitat prezentarea execuției bugetare, întrucât consideră că „prioritatea zero” trebuie să fie o rectificare bugetară.


Liderul PNL, Florin Cîțu, afirmase, la rândul său, joi seară, după discuțiile cu PSD pentru formarea unui nou guvern, că a fost o întâlnire bună. Acesta a spus că discuția a fost și despre proiecte care să intre în programul de guvernare, iar una dintre variantele „interesante” pentru executiv este schimbarea premierului o dată la doi ani.

„Am vorbit despre proiectele importante pe care deja le avem în programul de guvernare, dar și despre alte proiecte care ar putea să intre. A fost o primă discuție bună pe proiecte obiective și să găsim soluții la această criză politică. A fost o variantă interesantă cu un premier care să se schimbe o dată la doi ani. Nu s-a ajuns la concluzii.

Am găsit multe lucruri care ne pot uni. Avem o criză în sănătate, în energie și pentru acestea avem nevoie de o guvernare stabilă. Dacă reușim cu cei de la PSD să facem acest lucru este ok. Decizia o luăm în PNL. Mergem la partid, prezentăm cele două variante cu plusuri și minusuri. Nu s-a discutat despre portofolii și ministere”, a declarat Florin Cîțu.

One thought on “Klaus Iohannis amână consultările până când între partide se cristalizează o majoritate asumată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *