Lucian Bode, un nou pas pentru a se apăra de atacurile politice ale taberei USR

Ministrul Lucian Bode demonstrează, din nou, că este dispus să lămurească discuțiile legate de teza sa de doctorat, și nu are nimic de ascuns. Pentru a rezolva întreaga problemă pe cale legală, fără a provoca alte discuții, ministrul a decis să retragă de pe piață cartea care are la bază teza de doctorat, până când instanța se va pronunța în această dispută.

Lucian Bode arată că este dispus la colaborare cu mediul academic și poate răspunde la toate întrebările, iar decizia de a retrage cartea în această perioadă reflectă o deschidere totală pentru a găsi o soluție. Publicarea respectivei cărți a fost un demers independent al ministrului, nu are nicio legătură cu UBB și, în consecință, universitatea nu are nicio autoritate asupra acestui subiect. Retragerea acestei cărți, până la rezolvarea problemei în instanță, este strict o decizie a ministrului pentru a demonstra că teza de doctorat nu e rezultatul unui plagiat.

Ministrul se va apăra în instanță, după ce Universitatea Babeș-Bolyai a decis să-i verifice teza de doctorat fără să aibă o bază legală, fără să dea explicații și a aplicat retroactiv norme academice. UBB a analizat teza ministrului Bode ținând cont de regulile de redactare din 2020 și 2022, deși teza fusese scrisă în 2018, când Lucian Bode nu putea să aibă acces la aceste informații. Teza de doctorat a ministrului a parcurs toate etapele de verificare, atât la UBB, cât și la CNATDCU, care au confirmat autenticitatea lucrării, fără să aibă obiecții.

Demersul UBB, din urmă cu câteva săptămâni, se dovedește unul politic, după cum au declarat chiar reprezentanții Comisiei de Etică, recunoscând presiunile politice și intenția de „a-l arde pe rug” pe ministrul afacerilor interne. De asemenea, trebuie precizat că Comisia de Etică a UBB, în decizia sa, a acuzat „erori de citare” și a cerut corectarea acestora. În această situație, marele obiectiv al taberei USR nu este teza ministrului, ci slăbirea instituțiilor statului român pe baza unor informații false.

Lucian Bode a decis să se apere în instanță, așa cum are dreptul orice cetățean român. Doar instanța poate să se pronunțe în acest război politic provocat de USR. Ținând cont că România respectă statul de drept, doar decizia judecătorilor va fi cea care va conta, nu opiniile unor comisii care fac jocuri politice pentru opoziție.

Din moment ce UBB și CNATDCU au validat respectiva teză, care a fost publică pentru toată lumea, universitatea nu poate să revină după atâția ani și să nege ceea ce a spus în trecut, deoarece ar încălca deciziile Curții Constituționale și ar demonstra că nu poate să aibă credibilitate. Demersul politicianist al UBB va fi analizat de judecători, iar Comisia de Etică va trebui să dea explicații pentru declarațiile făcute, deoarece nu este un stat în stat, ci trebuie să se supună doar legislației din România, nu și intereselor politice.

Decizia CCR nr 364/2022 precizează clar că odată ce o teză a trecut cu succes evaluarea comisiei de doctorat și a fost validată CNATDCU – precum este cazul tezei lui Lucian Bode – ea nu mai poate fi reexaminată. Prin urmare, Comisia de Etică de la UBB nu avea niciun temei legal pentru a reverifica teza lui Lucian Bode, ci poate doar să se pronunțe în privința abaterilor săvârșite de membrii mediului academic, din care nu face parte ministrul Bode.

Scandalul provocat de USR pe baza unor informații false și, mai departe, alimentat de Emilia Șercan și UBB cu declarații politicianiste pentru a-l „arde pe rug” pe ministrul Lucian Bode, au reprezentat un adevărat atac la adresa instituțiilor statului român, pentru a denigra imaginea României pe plan extern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *