Ministrul Bode anunță că polițiștii și jandarmii vor verifica măștile de protecție

Într-un interviu acordat Digi24, ministrul de interne a spus că cei care poartă mască textilă, după ce noile restricții intră în vigoare, riscă să fie amendați cu până 2.500 de lei.

Începând cu 8 ianuarie, masca de protecție devine din nou obligatorie în toate spațiile, iar cei care vor încălca această regulă riscă să fie amendați.

„Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor”, a declarat ministrul de interne pentru Digi24. Mai exact, o amendă de până la 2.500 de lei.

Întrebat cum o să fie făcută verificarea în teren, pentru a vedea cine ce mască poartă și care vor fi indicațiile pentru agenți, Lucian Bode a precizat că „nu este nevoie de indicații, ci de lege”.

„Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a declarat Lucian Bode pentru Digi24.

Sindicatul EUROPOL le cere polițiștilor să nu verifice măștile

După apariția noii reguli, Sindicatul Europol a criticat „prevederile lipsite de claritate și de logică” și i-a îndrumat pe polițiști să refuze să controleze conformitatea măștilor de protecție.

„Pe toată durata pandemiei, profesia de polițist a fost cea mai versatilă. De la intenția ministrului Vela de a împărți Lumina sfântă de către polițiști, identificarea și transportarea celor care sunt surprinși în afara locuinței unde trebuiau să fie carantinați și până la noile sarcini de a verifica măștile de protecție, ne așteptăm ca, în curând, guvernanții să îi pună pe polițiști să efectueze teste PCR, să consulte persoane care prezintă simptome sau, de ce nu, să efectueze operații pe creier acolo unde nu există chirurgi. Viitorul ne aparține!”, au transmis reprezentanții Europol.

Aceștia au spus că partea ridicolă a situaţiei va fi atunci când „poliţiştii vor fi în faţa cetăţeanului şi îi vor cere să prezinte masca la control.”

„Nu există niciun fel de îndrumare cu privire la modul efectiv în care se va realiza controlul măştilor de protecţie. Iar dacă MAI-ul nu a fost în stare să genereze o procedură de sistem cu privire la modul în care se realizează verificarea carantinaţilor, la aproape 2 ani de la declanşarea pandemiei, nu ne punem speranţe că «specialiştii» vor veni cu lămuriri în cazul noilor restricţii cu privire la purtarea măştilor de protecţie”, a transmis Europol, într-un comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *