Ministrul de Interne, Lucian Bode, vrea să umble la pensiile și salariile polițiștilor

Lucian Bode, ministrul de Interne, a vorbit joi, pentru B1 TV, despre pensiile și salariile angajaților din sistem.

Bode a spus că pensia medie în sistem e doar de 3.500 de lei și că nu e corect să spunem că sunt pensii speciale, ci pensii de serviciu. Liberalul a mai dat de înțeles că acești oameni merită pensii și salarii mari deoarece, atunci când și-au ales cariera, au renunțat la multe drepturi pe care angajații din alte sisteme le au. Lucian Bode a mai spus că trebuie umblat la nivelul de salarizare, că baza din salarizare în MAI „e una de nivel foarte, foarte jos”.

Lucian Bode, despre pensiile și salariile din MAI

„Vrem să creștem numărul de studenți care pot fi școlarizați tocmai pentru că în MAI deficitul de resursă umană e una dintre cele mai grave probleme. În ultimii 5 ani au plecat din sistem 30.000 de angajați pentru că au accesat un sistem de pensionare favorabil. Nu e vina lor, nu trebuie să judecăm un om că accesează un sistem de pensionare cu 85% din media salarilor pe un interval de 7 luni. Nu aș vorbi niciodată de pensii speciale, vorbim de pensii militare, pensii de serviciu. M-am documentat să văd care e nivelul acestor pensii. Știți care e pensia medie în sistem? 3.500 de lei. Deci avem o presiune foarte mare pe sistemul de pensii, pe bugetul MAI. Practic peste 20% din buget îl cheltuim cu această componentă, vorbim de aproape 1 miliard de euro.

S-a discutat foarte mult că acest sistem de pensii va fi schimbat și se va aplica principiul contributivității, inclusiv la pensiile de serviciu. Eu spun foarte clar că în momentul în care acești oameni și-au ales o carieră militară, ei au renunțat la foarte multe drepturi.

Și ca polițist, ca pompier ai anumite constrângeri și atunci eu, sigur, nu spun că sunt pensii mici, dar spun că trebuie să umblăm la nivelul de salarizare, că azi baza din salarizare, din păcate, în MAI e una de nivel foarte foarte jos.

Indicatorul pentru secretarul de stat de la MAI e 4, la Ministerul Culturii e 8. S-a întâmplat asta pentru că fostul ministru al Muncii, Olguța Vasilescu, a spus să rămânem cu indicatori jos, că avem multe sporuri. Acum, ministrul Muncii (Raluca Turcan) a pus în dezbatere un proiect de act normativ care să limiteze procentul de sporuri. E în regulă, dar să venim cu o bază mult mai sus. Acum în MAI avem una dintre cele mai mici baze de calcul de pornire a salariilor. Cred că și asta e important”, a declarat ministrul Lucian Bode , pe B1 TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.