Năpradea: Cu un buget record pentru anul 2021, primarul Fodor Vasile continuă dezvoltarea comunei

Comuna Năpradea este formată din cinci localități – Năpradea centru comunal, Cheud, Someș Guruslău, Traniș și Vădurele, cu o populație totală de circa 2600 de locuitori.

Primăria Comunei Năpradea este condusă din 2012 și până în prezent de Fodor Vasile, aflat la al treilea mandat de primar, reprezentând Partidul Național Liberal. La ultimele alegeri locale din septembrie 2020, Fodor Vasile a câștigat Primăria Năpradea cu un scor de 64% din voturile valabil exprimate.

Fodor Vasile urmează să împlinească 52 de ani, este căsătorit și are două fete. De profesie este inginer silvic, licențiat în silvicultură și deține și un Master în protecția mediului.

Fodor Vasile a mai ocupat funcția de viceprimar al Comunei Năpradea în mandatul 2008-2012, iar în anul 2000 a devenit pentru prima dată consilier local, fiind și anul când a decis să intre în politică.  Înainte de a intra în politică, Fodor Vasile a fos șeful Districtului Cehu Silvaniei.

„Este un mandat nou început cu multă încredere, având în spate votul exprimat de cetățeni, dar și cu responsabilitate în același timp pentru a continua dezvoltarea comunei prin proiectele începute și cele propuse”, declară edilul Fodor Vasile.

În primele două mandate echipa de conducere din Primăria Năpradea, în frunte cu primarul Fodor Vasile a reușit printre multe alte lucruri, reabilitarea tuturor clădirilor publice (sediu primărie, cămine culturale, școli și grădinițe), asfaltarea celor două drumuri comunale DC 26A Traniș – Vădurele, DC 18A Someș Guruslău – Husia, asfaltarea tuturor străzilor din satele Năpradea și Cheud, modernizarea centrului civic Năpradea, modernizarea iluminatului public. 

Noul Consiliu Local Năpradea are 11 consilieri locali și este compus din:

7 consilieri locali PNL; 3 consilieri locali PSD; 1 consilier local PMP

La alegerile din cadrul Consiliului Local Năpradea pentru funcția de viceprimar a fost aleasă doamna Pop Eugenia din partea PNL, cu un număr de 9 voturi valabil exprimate, fiind și singura candidată pentru această funcție.

Pop Eugenia se află la al doilea mandat de viceprimar și face o echipă foarte bună cu primarul Fodor Vasile. Viceprimărița Pop Eugenia are ca principale atribuții coordonarea serviciilor sociale, serviciul urbanism, mediu și gospodărirea comunei, dar și alte atribuții stabilite în cadrul primăriei.

Viceprimărița Pop Eugenia este căsătorită și are doi copii. De profesie este profesor de învățământ primar și preșcolar și are la activ patru mandate de consilier local la Năpradea. Pop Eugenia mai ocupă și funcția de vicepreședinte al OFL Sălaj.

„Mă bucur să fac parte din echipa domnului primar Fodor Vasile, iar împreună cu Consiliul Local și colectivul din Primărie vom duce la bun sfârșit toate proiectele pe care ni le-am propus în campania electorală, așa cum am făcut și până acum”, a declarat viceprimărița Pop Eugenia. 

Bugetul alocat pentru anul 2021, este cel mai mare buget din istoria comunei Năpradea – 7,1 milioane lei, din care 3,1 milioane lei sunt prevăzuți pentru secțiunea de dezvoltare.

Lista de investiții cuprinde 19 obiective de investiții, fiind cea mai bogată din ultimii ani și cuprinde:

  1. Modernizarea sistemului de supraveghere video prin achiziția de noi camere video pentru identificarea pe timp de noapte a numerelor auto
  2. Achiziția unui utilaj de transport pentru realizarea serviciului de deszăpezire
  3. Realizarea strategiei de dezvoltare 2021 – 2031
  4. Actualizarea Planului Urbanistic General

I. Anul 2021 – anul recepțiilor 

În această perioadă Primăria Comunei Năpradea a reușit să finalizeze și să recepționeze mai multe proiecte, după cum urmează:

      1. Construire capelă mortuară loc. Năpradea, realizat cu fonduri europene
      2. Reabilitarea DJ 108 E până la limita cu județul Maramureș, realizat prin PNDL 2
      3. Modernizare și asfaltare străzi în localitățile Cheud, Năpradea – în lungime de 11,5 kilometri, realizat prin PNDL 1
      4. Modernizarea și dotarea Grădiniței din loc. Năpradea, cu fonduri europene
      5. Modernizarea și dotarea Căminului Cultural Someș Guruslău, cu fonduri europene
      6. Amplasare containere moderne pentru colectare selectivă a deșeurilor în loc. Năpradea și Traniș

„Sunt proiecte mari, proiecte importante pentru comunitate care s-au derulat pe o perioadă mai lungă de timp, dar pe care am reușit să le ducem la bun sfârșit pentru confortul și în folosul cetățenilor comunei noastre”, spune primarul Fodor Vasile.

II. Proiecte de investiții aflate în derulare

      1. Reabilitare școală și grădiniță Cheud 2, prin PNDL 2 – termen finalizare 2021
      2. Proiect de incluziune socială (integrare romi) în valoare de 4 milioane de euro, derulat în colaborare cu ASOC Baia-Mare și Școala Năpradea. Beneficiari circa 530 de persoane și 130 de gospodării. Termen finalizare 31 mai 2021
      3. Construire capelă loc. Cheud, prin fonduri europene. Stadiu de fundație, termen finalizare 2021
      4. Construire capelă loc. Someș Guruslău, urmează începerea lucrărilor de execuție. Termen finalizare 2022
      5. Rețea de apă potabilă în localitățile Traniș și Someș Guruslău, proiect derulat prin POIM – ADI Someș-Tisa
      6. Diversificarea serviciilor sociale prin achiziționarea unui autoturism adaptat pentru persoanele cu handicap, dar și alte echipamente, bunuri necesare
      7. Crearea și implementarea serviciilor sociale în comuna Năpradea, în parteneriat cu Ministerele Muncii, Sănătății și Educației.

„Primăria Comunei Năpradea are licențiate două servicii sociale, respectiv serviciul de asistență comunitară unde sunt cuprinși un număr de 800 de beneficiari, serviciile fiind acordate de către un asistent medical comunitar și un asistent social și serviciul unitate de îngrijire persoane vârstnice la domiciliu unde avem cuprinși 22 de beneficiari, serviciile fiind oferite de 3 angajați specializați în acest domeniu. Prin aceste servicii ne-am propus să ajutăm persoanele singure și cu nevoi și putem spune cu mândrie că suntem printre puținele comune care au licențiate astfel de servicii. Este un serviciu care ne aduce multă satisfacție, deoarece impactul lor este foarte mare și avem o bucurie de neimaginat că putem ajuta într-un fel sau altul persoanele care chiar au nevoie de ajutor”, a declarat viceprimărița Pop Eugenia.


III. Proiecte de investiții pentru viitor

        1. Modernizarea și asfaltarea străzilor în localitățile Traniș și Someș Guruslău, în lungime de 12,6 kilometri – proiect depus la CNI
        2. Introducerea rețelei de apă în localitea Vădurele, proiect depus la CNI
        3. Modernizare și asfaltare străzi în localitatea Vădurele, proiect depus la CNI
        4. Modernizare drum pe Valea Cheudului, inclusiv pod rutier în localitatea Cheud, proiect depus la CNI
        5. Construire pod rutier peste râul Someș, în localitatea Cheud, care face legătura între Năpradea și Benesat, proiect depus la CNI

IV. Proiecte aflate în procedură de avizare

        1. Extindere rețea de apă în loc. Năpradea și Cheud, în colaborare cu Compania de Apă
        2. Rețea de apă în loc. Vădurele, proiect realizat de Compania de Apă
        3. Înființare rețea inteligentă de gaz natural în comuna Năpradea, lungime conductă 45 kilometri

„Așteptăm măsurile de finanțare pe PNRR, PNDR 2021-2027 și posibil PNDL 3 pentru a putea accesa orice tip de fonduri în vederea dezvoltării în continuare a comunei Năpradea”, a transmis primarul Fodor Vasile.


Evenimente culturale derulate în comuna Năpradea 

Năpradea are un muzeu al satului amenajat în clădirea bibliotecii, încă din 2010. Pe raza comunei mai sunt construite două monumente închinate Eroilor căzuți în cele două războaie mondiale, amplasate la Năpradea și Cheud. În fiecare an, de sărbătorile de iarnă, Primăria  Năpradea organizează concerte de colinde „Ostea s-a ivit”, ajungând la 10 ediții.

În luna august le Cheud se derulează un eveniment dedicat fiilor satului. Singurul monument istoric de pe raza comunei este Biserica de  lemn de la Vădurele. La Cheud se află ruinele cetății lui Pintea – Mihai Viteazu și tot la Cheud se află și ruinele cetății Benedictiene.

Pe raza comunei Năpradea turiștii se pot caza la singura pensiune agroturistică, care oferă spații de cazare moderne, dar și foarte multe facilități: mâncare tradițională, ciubăr, saună, drumeții cu ATV, etc.

În toate evenimentele cultural-artistice sunt implicați elevii și cadrele didactice din comună, dar și instituțiile cu profil cultural, totul pentru a pătra vie tradițiile locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *