O copie a Sfintei Coroane a fost dezvelită la Crasna cu ocazia sărbătorii naționale
O copie a Sfintei Coroane donată de Ordinul Cavalerilor a fost dezvelită duminică la prânz în grădina Bisericii Romano-Catolice din Crasna, județul Sălaj. Au trecut 174 de ani de la prima din 15 martie, iar astăzi (13 martie) este la fel de relevant ca și la începutul celor 12 puncte: pacea să fie libertate și acord, a spus primarul István Kovács în discursul său de bun venit.
Sursa foto: Facebook – Vekas Albert
Deși lupta de la acea vreme a eșuat, națiunea nu s-a rupt. Eroii Războiului de Independență din 1848-49 au fost curajoși și împotriviți, iar eforturile noastre s-au dovedit enorme. La ceremonie, cei adunați și-au amintit de ei și ei, deoarece exemplul, perseverența și stima de sine ale eroilor lunii martie pot fi extrase și astăzi, așa că trebuie să le păstrăm cu mândrie memoria. Sfânta Coroană nu numai că avertizează și nu doar ne amintește că statulitatea noastră independentă este veche de peste o mie de ani, ci și că fără creștinism și Dumnezeu este imposibil să construim o națiune, o țară, un sat sau o familie.
„Astăzi, când trăim într-o așa-zisă Europă creștină, ei vor adesea să ne măture valorile creștine și să ne zguduie credința. Chiar și astăzi, este nevoie de o inimă arzătoare, de perseverență, de o poziție fermă și de necompromisul la care au fost martori predecesorii noștri și Regele Sfântul Ștefan. De aceea trebuie să lucrăm împreună, să ne unim, să ne păstrăm trecutul și realizările, să ne hrănim credința și tradițiile, astfel încât să ne putem simți cu toții bine ca creștini și maghiari aici, în Crasná sau oriunde în lume unde trăim”, a conchis primarul Kovacs Istvan.
În discursul său, István Dolhai, consulul Cluj-Napoca, a subliniat că Sfânta Coroană este principalul simbol al statalității maghiare, simbolizând unitatea națiunii maghiare în întreg Bazinul Carpatic. Sfânta Coroană este una dintre cele mai prețioase suveniruri din istoria Ungariei, cea mai veche coroană regală din Europa, care a supraviețuit până în zilele noastre și aparține istoriei noastre de aproape o mie de ani, iar cu ea au fost încoronați peste 50 de regi. Este simbolul care unește în spirit națiunea sfâșiată de furtuna istoriei, simbolizează țara, teritoriul, populația, sistemul instituțiilor administrative, credința creștină, unitatea neamului.
„Este întotdeauna o mare plăcere să inaugurăm un nou monument, mai ales în aceste vremuri dificile când națiunea trebuie să fie pe deplin unită pentru a supraviețui furtunilor istoriei noastre moderne. Nu vom putea depăși decât împreună aceste dificultăți, în unitate, gândind împreună, având grijă unii de alții, așa că acest monument este important și aici, în Krasna, care reprezintă unitatea noastră, amintește atât celor care locuiesc aici, cât și celor care vin aici că suntem acasă aici”, a spus el și consulul.
Europarlamentarul Lorán Vincze a vorbit despre pace, care este fragilă și singura modalitate de a rezolva dezacordul. Când pistoalele trosnesc din nou în Europa, lângă granițele noastre, unde locuiesc compatrioții noștri, II. Papa Ioan Paul a avertizat: „Armele și războiul nu fac bine nici unei națiuni sau țări. Nu vă fie teamă să riști pacea, să înveți pacea, să trăiești în pace… Pacea va fi ultimul cuvânt din istorie.” În necazuri, împreună este cuvântul chemator. Ne putem dezvolta și supraviețui, vor exista familii maghiare, copii, afaceri, locuri de muncă, orașe, sate dacă rămânem puternici și puterea comunității se măsoară în cifre. În următorii zece ani, ponderea noastră va fi determinată de câți maghiari locuiesc aici, așa că trebuie să ne acceptăm maghiaritatea, denominația noastră, limba noastră maternă, conform învățăturii scripturilor.
„Nu stinge niciodată focul!” – a subliniat Dénes Seres, deputat în Parlament, care a adăugat că locuitorii din Kraszna au lucrat întotdeauna pentru ca acest lucru să fie așa. „Aici a fost vreme însorită și mohorâtă, dar am stat în noroi, am rămas, am fost aici și suntem și astăzi aici. De fiecare dată când sărbătorim, amintiți-vă că suntem o națiune, suntem maghiari, avem un trecut de o mie de ani, avem statalitate, avem simboluri și trebuie să rămânem, trebuie să trăim aici, în pace. Să păstrăm și să trăim mereu focul care ne ține împreună ca națiune ca minoritate, iar națiunea trebuie adusă la viață”, a spus deputatul.
Husarul József Máté a descris fundalul istoric al Sfintei Coroane, a spus că Sfânta Coroană, care simbolizează unirea, trebuie păstrată și că toți trebuie să dăm un exemplu bun pentru ca flacăra să nu se stingă.
După discursurile ceremoniale, eroul Gyula Soltész, căpitanul șef adjunct al ordinului cavalerilor istorici și husarul István Kiss au dezvelit monumentul Sfintei Coroane donat de Ordinul Cavalerilor, care a fost binecuvântat de arhiepiscopul catolic István Sövér. și de decenii, au lucrat pentru a păstra maghiaritatea locală.