Omul de afaceri Dan Radu a scăpat de condamnare! Curtea de Apel a decis că faptele s-au prescris

Cercetat penal și judecat din anul 2016, viața omului de afaceri Dan Radu s-a schimbat radical, odată cu soluția definitivă într-unul dintre cele mai răsunătoare dosare penale pe care le-a avut Sălajul.


Din rechizitoriul DNA Cluj reiese ca în perioada septembrie 2012 – iulie 2015, inculpatul Dan Radu a pretins si a primit bani si teren de la anumite persoane, lasând sa se înteleaga ca are influenta asupra functionarilor Primariei Municipiului Zalau cu atributi în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate. Ce s-a dovedit in dosar, potrivit sentintei din Salaj, este ca i-a dat mita lui Baican.


După ani de zile în care a fost arestat preventiv, arestat la domiciliu și pus sub control judiciar, dar și după ce a fost condamnat de două tribunale judecătorești la pedepse cu închisoarea, lui Dan Radu i s-a făcut dreptate.

Curtea de Apel Cluj a stabilit definitiv că faptele pentru care atât Tribunalul Sălaj, cât și Tribunalul Bistrița-Năsăud l-au condamnat, sunt fapte pentru care a intervenit prescripția generală.

Cert este că după ani mulți de calvar, omul de afaceri Dan Radu a scăpat basma curată și se poate bucura în liniște de viață și familie.

Solutia pe scurt: „În baza art. 421 al. 2 lit. a din C.p.p. admite apelurile declarate de către Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – D.N.A. – S.T. Cluj şi inculpatul D R împotriva sentinţei penale nr. 23 din 3 martie 2023 pronunţată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud, pe care o desfiinţează cu privire la soluţia de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă săvârşită de către inculpatul D R , soluţia de achitare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă săvârşită de către inculpatul D R şi cu privire la conţinutul pedepselor complementare şi a celor accesorii aplicate inculpatului B L şi rejudecând în aceste limite, În baza art. 396 al. 6 din C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. f din C.p.p. încetează procesul penal faţă de inculpatul D R pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prev. de art. 291 alin.1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr.78/2000 săvârşită în septembrie 2012 în legătură cu H I G (ca urmare a înlăturării celor 3 acţiuni materiale din perioada 03.10.2013-24.08.2015 în legătură cu H I G ), întrucât a intervenit prescripţia generală a răspunderii penale. În baza art. 396 al. 6 din C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. f din C.p.p. încetează procesul penal faţă de inculpatul D R pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prev. de art. 291 alin.1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr.78/2000 săvârşită în anul 2011 în legătură cu O F ), întrucât a intervenit prescripţia generală a răspunderii penale. Aplică inculpatului B L C , pedepsele complementare prev. de art. 66 al. 1 lit. a, b şi g din C.pen., respectiv interzicerea drepturilor de a fi ales în cadrul autorităţilor publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie publică care implică atribuţii privind retrocedarea ori stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor sau emiterea titlurilor de proprietate asupra terenurilor, pe o perioadă de 2 ani, pedeapsă ce se va executa în condiţiile art. 68 al. 1 lit. b din C.pen. Aplică inculpatului B L C pedepsele accesorii cu acelaşi conţinut, respectiv cele prev. de art. 66 al. 1 lit. a, b şi g din C.pen., pedeapsă ce se va executa în condiţiile art. 65 al. 3 din C.pen Menţine restul dispoziţiilor sentinţei atacate care nu sunt contrare prezentei decizii. În baza art. 421 al. 1 lit. b din C.p.p. respinge ca nefondat apelul declarat de către inculpatul B L C împotriva sentinţei penale nr. 23 din 3 martie 2023 pronunţată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud. În baza art. 275 al. 2 şi 3 din C.p.p. obligă pe inculpatul B L C la plata sumei de 500 de lei reprezentând cheltuieli judiciare în apel, iar restul cheltuielilor judiciare din apel rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia inculpaţilor şi a procurorului, azi, 1 septembrie 2023”, transmite Curtea de Apel Cluj. 

Fostul subprefect al Sălajului, Lucian Băican, rămâne condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită

Băican trebuie să facă 100 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Zalău, unde a fost jurist și șef al Fondului Funciar sau la Primăria Meseșenii de Jos.

Curtea de Apel Cluj a stabilit că lui Lucian Băican i se interzice dreptul de a fi ales în cadrul autorităţilor publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie publică care implică atribuţii privind retrocedarea ori stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor sau emiterea titlurilor de proprietate asupra terenurilor, pe o perioadă de 2 ani.

2 thoughts on “Omul de afaceri Dan Radu a scăpat de condamnare! Curtea de Apel a decis că faptele s-au prescris

  1. Ma intreb, ziaristii nu ar trebui sa aiba logica?
    „După ani de zile în care a fost arestat preventiv, arestat la domiciliu și pus sub control judiciar, dar și după ce a fost condamnat de două tribunale judecătorești la pedepse cu închisoarea, lui Dan Radu i s-a făcut dreptate.”
    A i se face dreptate ar insemna sa i se anuleze condamnarea in baza inexistentei faptei! Ori, pedeapsa s-a anulat nu pentru ca fapta nu exista, ci pentru ca, asa cum e in Romania, au intins procesul si au modificat legea, in asa fel incat pedeapsa se prescrie! Deci, domnul e la fel de vinovat, doar ca nu mai poate fi pedepsit!!! C-asa-i in Romania! Sta la inchisoare cel ce fura un ou, nu cei ce au furat de au rupt!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *