Participarea senatoarei Irina Elisabeta Kovacs la Conferința la nivel înalt cu tema Convenția de la Palermo: viitorul luptei împotriva crimei organizate transnaționale (Napoli, 20-21 iunie 2022)

M

În perioada 20 și 21 iunie a.c., a avut loc, la Napoli, Conferința la nivel înalt cu tema Convenția de la Palermo: viitorul luptei împotriva crimei organizate transnaționale, organizată de Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), în parteneriat cu Oficiul ONU pentru combaterea traficului de droguri și prevenirea criminalității (UNODC) și Fundația Vittorio Occorsio. La reuniune au participat senatorii Irina Elisabeta Kovacs și Sebastian Cernic, membri ai Delegației Parlamentului României la APM.

Acest eveniment a avut loc în cadrul Mecanismului de revizuire a implementării Convenției ONU împotriva criminalității transfrontaliere (Convenția de la Palermo) și a Protocoalelor la Convenție, stabilit în anul 2020 de Conferința Statelor Părți. Reuniunea APM a reprezentat contribuția parlamentară la acest proces și a avut rolul de a evalua relevanța și actualitatea prevederilor legislative care derivă din aplicarea Convenției și a Protocoalelor sale, în zona euro-mediteraneană și regiunile din Golf, la douăzeci de ani de la adoptarea acestui instrument, având în vedere utilizarea pe scară largă a tehnologiilor moderne de către organizațiile criminale.

În cadrul festivității de deschidere, președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, a transmis un mesaj prin care și-a exprimat încrederea că evenimentul va conduce la o colaborare regională mai strânsă în plan legislativ pentru revizuirea și implementarea cu succes a prevederilor Convenției de la Palermo.

La rândul lor, ministrul afacerilor interne al Republicii Italiene, Luciana Lamorgese, și primarul orașului Napoli, Gaetano Manfredi, au insistat asupra nevoii acute de revizuire a legislațiilor naționale în materie, pentru a combate efectele nocive pe care rețelele transfrontaliere de crimă organizată le au asupra societăților, într-o eră în care digitalizarea a produs transformări majore.

Pe agenda dezbaterilor s-au regăsit teme precum: combaterea traficului ilegal cu migranți, a traficului de persoane și a exploatării acestora; combaterea criminalității – provocări actuale generate de evoluțiile tehnologice; combaterea infracțiunilor de mediu; capacitatea de adaptare a Convenției de la Palermo la alte forme de crimă organizată.

Concluziile parlamentarilor membri ai APM, ale moderatorilor și experților prezenți au contribuit la identificarea și inventarierea principalelor măsuri necesare pentru adaptarea Convenției de la Palermo la realitatea tehnologică a secolului XXI și au fost sintetizate în documentul final al conferinței – Declarația de la Napoli, prezentat de președintele APM, Gennaro Migliore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *