Pericei, prima comună din Sălaj care depune proiecte de investiții pe „Programul Anghel Saligny”

Una dintre cele mai performante administrații sălăjene din mediul rural – Primăria Comunei Pericei, condusă de primarul Boncidai Csaba, se implică pentru obținerea de noi investiții și proiecte, cu finanțare atât de la bugetul național, cât și din fonduri europene.  

Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență privind înființarea „Programului Național de Investiții Anghel Saligny” în valoare de 50 de miliarde de lei.

Ministerul Dezvoltării va alocacel puţin 140 de milioane de lei pentru fiecare judeţ, 4 milioane de lei pentru fiecare comună şi de 7 milioane de lei pentru fiecare oraş.  De asemenea, pentru fiecare municipiu (în afară de reşedinţele de judeţ) vor fi alocate 10 milioane de lei, iar pentru fiecare reşedinţă de judeţ – 43 de milioane de lei, conform unui proiect de ordin al ministrului Dezvoltării, Cseke Attila.

Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” prevede finanţarea proiectelor pentru alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei, sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor, poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale, inclusiv pentru biciclete şi trotinete electrice.

Comuna Pericei condusă de primarul Boncidai Csaba urmează să depună în această săptămână trei proiecte de investiții pe Programul Anghel Saligny

  1. Construire pod peste râul Crasna
  2. Extindere rețele de apă și canalizare în toate satele comunei
  3. Modernizare și asfaltare drum comunal DC 103A Pericei – Vârșolț 3,5 km

Modernizarea drumurilor agricole și piață agroalimentară la Pericei pe fonduri europene

  1. Modernizarea drumurilor agricole în lungime de 8 kilometri în satele Pericei și Bădăcin – pentru descongestionarea traficului de utilajele agricole de pe drumul județean Șimleu – Sărmășag și DN1H
  2. Amenajare și dotare Piață Agroalimentară Locală – vor fi achiziționate căsuțe din lemn pentru producători, rulotă pentru diverse evenimente, amenajare parcare, abator volant pentru sacrificarea animalelor în condiții legale, igienic și în siguranță. Abatorul volant va fi coordonat și supravegheat de un medic veterinar și are ca scop sprijin pentru crescătorii de animale locali pentru asigurarea lanțului scurt între producători și consumatori.

„Doresc să încurajez ca producătorii să facă și prelucrarea produselor. Aici în piață să puteți găsi produse cu valoare adăugată mare, nu doar legume: magiun, gemuri, zacuscă, creme, compoturi, etc. Am văzut aceste lucruri în Austria și Germania și sunt proiecte care se finanțează pe fonduri europene”, a transmis primarul Boncidai Csaba. 

Primăria Pericei este în negociere cu o firmă de consultanță pentru realizarea pieței agroalimentare, care vi fi amenajat în apropiere de DN1H. Finanțarea investiției este asigurată din fonduri europene – măsura 16.4 AFIR.

Administrația locală a demarat în cursul zilei de azi, 27 septembrie, lucrările de întreținere a drumului comunal DC 102 Sici – Pericei, deoarece datorită faptului că pe acest drum s-au transportat toate materialele de construcții necesare implementării proiectului pe PNDL 2 „Modernizare drumuri în Pericei, 18.5 kilometri”, drumul a avut de suferit și a exisat chiar și o alunecare de teren în Sici, în cartierul de romi. Astfel, în cadrul lucrărilor de întreținere, toate problemele de pe DC 102 vor fi remediate.

One thought on “Pericei, prima comună din Sălaj care depune proiecte de investiții pe „Programul Anghel Saligny”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.