Peste 80 de sălăjeni amendați de forțele de ordine în 24 de ore pentru nerespectarea interdicțiilor
În ultimele 24 de ore, polițiștii din Sălaj, împreună cu jandarmi şi poliţişti locali desfășoară în continuare acțiuni pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de prevenire și combatere a răspândirii noului virus.
Pe parcursul acțiunii, polițiștii au identificat 69 de persoane care nu au respectat interdicțiile impuse, 56 dintre acestea au fost sancţionate pentru că nu purtau masca de protecţie, iar 13 sancţiuni pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie.
Alte 10 sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de jandarmi, dintre care șapte pentru nepurtarea măştii de protecţie şi trei pentru lipsa declaraţiei.
Pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală au aplicat şi poliţiştii locali două sancţiuni. Alte două au fost aplicate pentru lipsa declarației.
În cadrul acţiunilor desfăşurate au fost legitimate 2471 persoane, fiind verificate şi 118 mijloace de transport persoane, dintre care 103 au fost mijloace de transport în comun.
De asemenea, forţele de ordine au verificat şi 146 de societăţi comerciale, dintre care 99 au fost restaurante/terase/alte medii de interes, fără a fi constatate nereguli.
Totodată, pe raza judeţului, pe lângă aceste acţiuni au fost desfăşurate şi 11 acţiuni punctuale, în cadrul cărora au fost aplicate 64 de sancţiuni contravenţionale.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de 33500 lei.
În cadrul acţiunilor au fost angrenaţi 106 poliţişti, 92 jandarmi şi 31 poliţişti locali.
Reamintim că, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 23.00 – 05.00, cu următoarele excepții motivate de:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.