PNL PSD și UDMR negociază numele premierului. Vezi variantele posibile

Liderii PSD și UDMR, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, au ajuns luni după-amiază la sediul Guvernului, pentru negocieri cu Florin Cîțu pe tema numelui premierului.

Partidele urmează să meargă la Cotroceni pentru consultări și analizează variante de lucru.

Cîţu a spus dimineață că propunerea de premieri prin rotaţie între PSD şi PNL reprezintă o soluţie, dar nu există un mandat în PNL pentru o astfel de variantă. Liderul liberal a precizat că nu a convocat o şedinţă a PNL şi se va merge la o întâlnire cu Klaus Iohannis când va fi o propunere de premier. De partea cealaltă, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat public că PSD nu renunţă la funcţia de premier și va merge la Cotroceni cu o propunere.

Conform surselor noastre, jocul din acest moment este așa: dacă un partid va prelua Ministerul Finanțelor, atunci celălalt partid va avea funcția de premier.

Condiția esențială este ca nici unul dintre cele două partide să nu aibă atât funcția de premier, cât și cea de ministru de Finanțe sau de ministru al Muncii.

Scenariile de lucru în cadrul negocierilor dintre cele două partide:

1.Premier PSD – În acest caz poziția va fi preluată de președintele PSD, Marcel Ciolacu, iar cele două poziții de vicepremier de ceilalți doi șefi de partide: Florin Cîțu (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR). Vicepremierul PNL va fi însă cu portofoliu – astfel Florin Cîțu va fi vicepremier și ministru al Finanțelor Publice. Restul portofoliilor se vor împărți jumătate PSD, iar cealaltă jumătate PNL și UDMR. PSD va prelua și Camera Deputaților, iar PNL va prelua Senatul României.

2.Premier PNL – În acest caz poziția va fi ocupată de Nicolae Ciucă sau de un alt liberal, Lucian Bode sau Rareș Bogdan, ambii prim-vicepreședinți. PSD și UDMR vor avea fiecare câte un vicepremier fără portofolii, iar la ministere PSD va avea peste 60% din Executiv, iar PNL cu UDMR restul. PSD va prelua automat Ministerul Finanțelor Publice, iar PNL va prelua Ministerul Justiției – ambele ministere avizatoare. PSD va prelua Camera Deputaților prin Marcel Ciolacu, iar PNL va prelua Senatul prin Florin Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *