Poliția Română informează că șeful IPJ Sălaj riscă să fie cercetat penal dacă nu pune în aplicare hotărârile judecătorești

După ce Monitorul de Sălaj a dezvăluit pe larg victoria în instanțele de judecată a polițiștilor sălăjeni împotriva conducerii IPJ Sălaj acțiuni prin care au cerut și au obținut recalcularea salariilor, IGPR vine cu precizări clare legat de răspunderea pe care șeful Poliției Sălăjene, Stupar Marius, o are dacă nu pune în aplicare deciziile instanțelor.

Articolul a fost preluat la nivel național de toate zairele, iar informația că Stupar Marius a primit cea mai mare amendă din istoria IPJ Sălaj a ajuns să fie mediatizată și la televizor.

Inspectoratul General al Poliției Române a răspuns la solicitarea Monitorul de Sălaj și informează că actualul inspector șef Stupar Marius riscă să fie sancționat disciplinar, material, dar riscă și să fie cercetat penal pentru nepunerea în aplicare a hotărârilor judecătorești.


„Urmare a cererii dumneavoastră, adresată Inspectoratului General al Poliţiei Române, formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, vă comunicăm următoarele:

Răspunderea disciplinară a polițistului este reglementată de Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului și H.G. nr. 725/2015 pentru stabilirea normelor de aplicare a cap. IV din Legea nr. 360/2002, iar răspunderea materială este reglementată prin Instrucțiunile M.A.I. nr. 114/2013.

În referire la fapta de nerespectare a hotărârilor judecătorești, aceasta este incriminată de Codul penal (art. 287), iar în condițiile în care vizeză plata salariilor, acțiunea penală se pune în mișcare doar la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Vă mulţumim pentru încrederea acordată şi vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate în rezolvarea problemelor ce intră în competenţa informaţiilor de interes public”, a transmis comisar de poliţie Olga MENAEV, responsabil Legea 544/2001.


În 11 ianuarie 2019, un grup de aproximativ 50 de polițiști din cadrul I.P.J. Sălaj au depus o acțiune la Tribunalul Sălaj în Contencios administrativ prin care au solicitat „stabilirea salariului de funcție, calcularea salariului de funcție în funcție de 1450 lei (salar minim brut pe țară) și calcularea şi plata diferenţelor de drepturi salariale începând cu data de 01.02.2017, dar și recalcularea salariului lunar începând cu aceiași dată”.


În rândul polițiștilor care s-au adresat instanței pentru drepturile salariale se află ofițeri de poliție cu funcții de conducere, șefi de servicii și chiar un fost inspector șef al IPJ Sălaj.

În primă instanță Tribunalul Sălaj a respins solicitarea polițiștilor, care nemulțumiți de soluție au declarat recurs.

La data de 9 septembrie 2020, magistrații Curții de Apel Cluj au decis definitiv și au admis recursul celor 50 de polițiști din cadrul IPJ Sălaj, obligând Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj să le ofere drepturile salariale solicitate.

Într-un cât șeful IPJ Sălaj, comisar șef Stupar Marius nu a pus în executare decizia Curții de Apel Cluj, polițiștii s-au adresat din nou instanței de jucată solicitând punerea în executare a sentinței.

După ce inițial Tribunalul Sălaj a respins din nou acțiunea polițiștilor sălăjeni, judecătorii Curții de Apel Cluj prin Hotarâre nr.  396/2021 din data de 29.03.2021 au decis definitiv că: „Aplică pârâtului I Ș (nr – Inspector Şef) al IPJ S o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere (460 lei), care se face venit la bugetul de stat, cu începere de la data de 12.10.2020 până la executarea hotărârii Sentinţa civilă nr. 269/04.04.2019, pronunţată de Tribunalul Sălaj în dosarul nr. 17/84/2019, rămasă definitivă prin Decizia civilă nr. 1010/09.09.20202 a Curții de Apel Cluj, în privinţa obligaţiilor de „stabilire a salariului de funcţie; stabilirea salariului lunar; recalcularea salariului lunar, începând cu data de 01.02.2017 şi pe viitor”.

Acordă fiecărui reclamant penalităţi (nr. – 7 de polițiști), în condiţiile art. 906 C.p.c., în valoare de 100 de lei pe zi de întârziere, cu începere de la data de 12.10.2020 până la executarea de către debitorul – pârât IPJ S a obligaţiilor anterior menţionate prevăzute în titlul executoriu”.

Inspectorul șef Stupar Marius are de plătit până astăzi suma de 79120 lei reprezentând amendă pentru perioada 12.10.2020 – 1.04.2021, însă suma crește zilnic cu 460 lei până la plata integrală a drepturilor salariale solicitate de cei 50 de polițiști.

Totodată, din bugetul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj se plătește câte 100 de lei pe zi fiecărui polițist din cei 7, ceea ce reprezintă suma 120.000 lei sumă care crește în fiecare zi cu 700 de lei.

Cele peste un miliarde de lei vechi trebuie plătiți din banii alocați IPJ Sălaj, instituțai riscând să rămână fără fondurile necesare de funcționare: fără combustibil pentru autospeciale, fără energie electrică, fără gaz, expertiză, bunuri și diverse.

Toată această situație se datorează așa cum spune și instanța clujeană, inspectorului șef IPJ Sălaj, Stupar Marius, care nu a pus în executare Hotarârea nr. 1010/2020 din data de  09.09.2020 a Curții de Apel Cluj.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *