Polițiștii sălăjeni au continuat acțiunile preventiv – reactive, în sistem integrat, pentru un sfârșit de săptămână în siguranță

În perioada 16 – 18 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, alături de jandarmii sălăjeni, au continuat acțiunile în sistem integrat, pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de siguranță rutieră și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

Acțiunile au vizat prevenirea faptelor de violență, depistarea conducătorilor auto care nu respectă normele privind circulația pe drumurile publice, acționându-se preponderent pentru depistarea conducătorilor auto care conduc sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive și a celor care nu respectă regimul legal de viteză.

Astfel, au fost desfășurate 21 de acțiuni preventiv – reactive, în sistem integrat și au fost efectuate 45 de filtre, în acțiuni fiind implicați 206 polițiști sălăjeni de la structurile de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase și luptători de la acțiuni speciale, 86 de jandarmi, 6 polițiști locali și reprezentați ai altor structuri de aplicare a legii.

În cadrul acțiunilor, au fost legitimate 825 de persoane, au fost controlate 633 de autovehicule și au fost efectuate 492 de testări pentru depistarea consumului de alcool sau droguri.

Ca măsură complementară, pentru neregulile constatate la regimul rutier, polițiștii au reținut 15 permise de conducere, dintre acestea patru au fost reținute pentru depășirea vitezei legale, cinci pentru conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe, iar șase pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere.

În urma acțiunilor și controalelor desfășurate, polițiștii sălăjeni au aplicat 319 sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 77.735 de lei, dintre care 257 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului circulației rutiere pe drumurile publice, 49 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/1991, iar 13 sancțiuni au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor altor acte normative.

Din totalul sancțiunilor aplicate pentru nerespectarea regimului circulației rutiere pe drumurile publice, 83 dintre acestea au fost pentru depășirea limitelor legale de viteză, 26 pentru lipsa centurii de siguranță, au fost sancționate două depășiri neregulamentare, cinci sancțiuni au fost aplicate pentru conducere sub influența alcoolului, iar o alta pentru punerea în circulație a unui autovehicul care prezintă defecțiuni tehnice. De asemenea, două sancțiuni au fost aplicate pentru neacordarea priorității de trecere, au fost sancționați patru pietoni și un conducător auto care manifesta comportament agresiv în trafic, iar 133 de sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere pe drumurile publice.

Totodată, în cadrul activităților desfășurate la sfârșit de săptămână, polițiștii sălăjeni au continuat acțiunile pentru informarea participanților la trafic cu privire la noile modificări ale Codului Penal.

Astfel, conducătorii auto opriți în trafic au fost informați de polițiști despre faptul că, un conducător auto aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere, care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Totodată, conducătorii auto au fost informați despre faptul că, pe toate categoriile de drumuri publice, sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.

Polițiștii sălăjeni vor continua acțiunile în sistem integrat și în perioada următoare, pentru siguranța cetățenilor și pentru impunerea fermă a legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *