Pompierii sălăjeni au intervenit în weekend la două incendii în Sărmășag și Zalău

În intervalul acestui sfârșit de săptămână, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj au acționat la 65 de evenimente, dintre care la 56 de cazuri medicale și la 9 alte tipuri de misiuni:

– echipajele din cadrul subunităților de intervenție au executat misiuni de recunoaștere și informare preventivă în localitățile de pe raza județului Sălaj,

– două incendii petrecute sâmbătă – unul  la un tablou electric al unei case din localitatea Moiad care, din fericire, nu a produs pagube însemnate și un incendiu de vegetație uscată pe un teren aflat pe strada Măcieșului, din municipiul Zalău. Flăcările au mistuit aproximativ 0,5 ha de vegetație uscată. Cauza probabilă de incendiu a fost utilizarea necorespunzătoare a focului deschis în spații deschise pentru igienizarea terenului.

– alte misiuni pentru protecția comunității.

În  vederea  realizării  igienizării  terenurilor  prin  ardere,  cetățenii  au obligația  de  a  solicita  și  obține,  permisul de lucru cu focul obținut de la primărie, excepție făcând arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetățenești, dar cu respectarea următoarele măsuri generale de stingere a incendiilor:

  1. arderea se va executa în condiţii meteorologice fără vânt;
  2. colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi încât arderea să poată fi controlată;
  3. executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  4. curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  5. desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  6. asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  7. supravegherea permanentă a arderii;
  8. stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  9. interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Pentru arderea resturilor vegetale, fără obținerea permisului cu foc și/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, cetățenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancțiune contravențională, astfel: de la 1000 la 2500 lei.

În perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi  resturi vegetale este interzisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *