Premierul Ciucă și ministrul Bode, l-au premiat pe David Popovici – dublu campion mondial

M

Ceremonia de premiere a înotătorului David Popovici, 17 ani, dublu campion mondial la Mondialele de natație de la Budapesta, a avut loc luni, 27 iunie, de la ora 15. 00, a informat Guvernul României. Sportivul a primit cecul de 200.000 de euro la aeroportul Otopeni, din partea lui Eduard Novak, ministrul sportului, duminică, la sosirea la București.

La eveniment a participat și ministrul Afacerilor Interne, sălăjeanul Lucian Bode.

În această dimineață, premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu președintele COSR, Mihai Covaliu. „Entuziasmul de acum, generat de David Popovici, este o resursă de inspirație și motivare a copiilor și tinerilor noștri. Guvernul va face toate eforturile pentru a susține performanța, a recunoaște meritele sportivilor și a le crea infrastructura necesară pregătirii la nivel înalt”, a transmis premierul, în cadrul întâlnirii.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a reconfirmat angajamentul Guvernului de furniza finanțările necesare pentru pregătirea sportivilor care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de Vară, de la Paris, din 2024.

„Racheta României” s-a întors acasă de la Mondialele de la Budapesta cu două medalii din cel mai prețios metal, una la proba-regină a natației, 100 de metri liber, cealaltă la 200 metri liber.

Popovici a declarat, la conferința de presă organizată la sosirea la București, că visează să devină „cel mai rapid înotător din istorie”..

David Popovici este doar al doilea sportiv din istorie care cucerește aurul mondial în probele de 100 și 200 de metri liber, la aceeași ediție a Mondialelor. Doar Jim Montgomery (67 de ani) se mai poate lăuda cu această performanță, reușită în 1973, la Belgrad.

Înainte de 2022, România a mai obţinut doar de două ori în istorie aurul mondial la nataţie, prin Tamara Costache (1986 – 50 m liber) şi Diana Mocanu (2001 – 200 m spate).

Administrația Prezidențială a anunțat că îl va decora pe David Popovici cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cea mai înaltă distincție a statului.

El se prregătește deja pentru Europenele de natație pentru juniori de la Otopeni, între 5 și 10 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *