Președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, în vizită la Derșida unde se reabilitează biserica de lemn
Sub coordonarea Ambulanței pentru Monumente, voluntari din mai multe zone ale țării dau, în această perioadă, o mână de ajutor pentru punerea în siguranță a Bisericii de lemn din Derșida – monument istoric ce beneficiază de fonduri de la Consiliul Județean Sălaj în cadrul programului de finanțare „Protecția monumentelor istorice, de pe raza administrativ – teritorială a județului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat”.
În cursul zilei de vineri, 18 august, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, s-a aflat în mijlocul voluntarilor, felicitându-i pentru mobilizare și mulțumindu-le pentru contribuția semnificativă la protejarea moștenirii noastre culturale.
„Programul Consiliului Județean Sălaj reprezintă o adevărată gură de oxigen pentru monumentele istorice, cu atât mai mult cu cât în numeroase sate, comunitățile sunt îmbatrânite și în imposibilitatea de a întreține aceste edificii. Administrația județeană asigură, astfel, o parte importantă din cheltuielile pe care le presupun lucrările de întreținere – cum este, spre exemplu, în cazul Bisericii din Derșida, schimbarea învelitorii de șindrilă. Am observat că în ultimii ani tot mai multe comunități au depus cereri de finanțare, iar sumele alocate programului au crescut. Această evoluție nu poate decât să ne bucure, dovedind că în Sălaj, conducerea Consiliului Județean pune preț pe identitatea culturală, pe moștenirea locală, și că participă activ la întreținerea și protejarea monumentelor istorice”, a declarat Bogdan Ilieș, vicepreşedintele Asociaţiei Arhaic din Zalău, care gestionează proiectul Ambulanta pentru Monumente Salaj.
Monument istoric de categoria A, Biserica de lemn din Derșida datează, cel mai probabil, din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, fiind pictată în anul 1771. Pe lângă frumusețea picturilor sale, această biserică impresionează și prin decorul sculptat, întâlnit cu precădere în zona portalului de la intrare și la stâlpii prispei de pe latura de sud. Lucrările derulate de voluntari vizează înlocuirea învelitorii distruse de grindină, cu una nouă, din șindrilă.
În ultimii cinci ani, numărul proiectelor eligibile și valoarea sumelor alocate au crescut de cinci ori, ajungând, în 2023, la 14 proiecte finanțate și un buget total 795.000 de lei.