Președintele României, Klaus Iohannis: Rotația premierilor va avea loc, nu există alternativă

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în conferință de presă alături de cancelarul german Olaf Scholz, că, deși este o „coaliție politică complicată între PNL și PSD”, rotația de la vârful Guvernului va avea loc, neexistând în prezent o „alternativă viabilă”. El însă dă asigurări că se va implica, dacă este nevoie, pentru a garanta „stabilitatea și bunul mers al lucrurilor”, pentru că rotația „va veni cu probleme suplimentare care vor trebui negociate”. Șeful statului a mai afirmat că este complicat să se ajungă la alegeri anticipate, dar dacă se ajunge în acea situație, Coaliția va decide. 

Klaus Iohannis a fost întrebat dacă ia în calcul varianta în care PSD și PNL nu se vor înțelege, iar dacă nu se votează guvernul Marcel Ciolacu și se ajunge la alegeri anticipate, ce ar face într-o astfel de situație.

„Această coaliție a apărut ca un rezultat al rațiunii politice. România a înțeles că vor veni multe crize, politicienii au înțeles, spre surprinderea multora, că țara trebuie guvernată de un guvern cu o susținere solidă în Parlament. Așa s-a creat coaliția care guvernează România de mai bine de un an, un guvern condus de premierul Ciucă, care a reușit să evite un impact grav al tuturor crizelor prin care am trecut până acum, atât criza energetică, cât și criza de securitate etc.

Am fost întrebat de multe ori dacă sunt mulțumit de felul în care s-a guvernat. Da, sunt mulțumit, fiindcă ce trebuia să facă Coaliția și Guvernul, să treacă România prin criză, a făcut-o cu succes. Ah, că nu absolut toate detaliile au fost rezolvate este iarăși adevărat dar nici nu cred că s-a așteptat cineva ca această coaliție să funcționeze numai cu foarte bună înțelegere și numai cu soluții ideale. Este o coaliție politică complicată între PNL și PSD și trebuie să vedem partea plină a paharului: s-au înțeles și au rezolvat problemele cu care s-au confruntat.

Întrebarea care se pune în spațiul public și dumneavoastră ați pus-o la este cum se continuă, fiindcă în câteva luni sau săptămâni ar trebui să se producă rotația la conducerea Guvernului. Cred că această rotație este posibilă și se va întâmpla. Nu cred că în momentul de față există o alternativă viabilă la această coaliție și toate partidele au înțeles acest lucru. În același timp, această rotație va veni cu probleme suplimentare care vor trebui negociate. În măsura în care va fi nevoie, mă voi implica pentru a garanta stabilitatea și bunul mers al lucrurilor.

Dacă ad absurdum nu se întâmplă așa și lucrurile se îndreaptă spre o situație de așa-zise alegeri anticipate, care expressis verbis nu sunt prevăzute în Constituție, dar, evident, ele pot avea loc. Complicat de ajuns acolo. Atunci, decizia va fi a Coaliției. Până la urmă, alegeri vor fi cel mai târziu la sfârșitul anului viitor. Sunt convins că această coaliție va merge mai departe. Cum va arăta acest lucru în detaliu, vom vedea, însă nu sunt motive de îngrijorare. Nu vreau să dau exemple din vecinătatea mai apropiată sau mai îndepărtată, dar nu vom avea alegeri după alegeri, după alegeri, după alegeri. România va fi guvernată și va rămâne o țară stabilă și prosperă”, a afirmat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *