Primarul Comunei Pericei, Boncidai Csaba, vizită de studiu în Norvegia

A doua vizită de studiu din cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”, finanțat prin Granturile Norvegiene, a avut loc în perioada 14 – 18 noiembrie 2021, cu participarea a 15 aleși locali ai comunelor din România, printre care și primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba – secretarul ACoR Filiala Sălaj.

Participanții la vizita de studiu au avut ocazia să vadă cum funcționează administrația municipalității Ringerike. Centrul administrativ al municipalității este orașul Hønefoss, centru industrial al Østlandetului interior, care conține mai multe fabrici și alte industrii.

Delegația din România a fost întâmpinată de primarul municipiului Ringerike, doamna Kirsten OREBRÅTEN, precum și de dl Tore ISAKSEN, directorul executiv al municipalității care au urat bun venit participanților la vizita de studiu și au prezentat felul în care este organizată administrația publică locală și au răspuns la toate întrebările invitaților din România.

Astfel, participanții au aflat că primarul este ajutat în activitatea sa de 43 de consilieri locali organizați în diferite compartimente și de cei 2.300 de angajați ai primăriei, bine organizați pentru a le oferi servicii de calitate cetățenilor. Populația municipalității Ringerike are 31.000 locuitori Primarul se alege din rândul consilierilor de la partidul majoritar, iar consilierul sef (asimilat administratorului public), coordonează toată activitatea executivului și are grija de nevoile cetățeanului de la naștere la moarte.

Municipalitatea funcționează foarte bine și datorită încrederii pe care cetățenii o au în administrația publică locală. Există transparență și încredere, deoarece toate documentele sunt disponibile tuturor celor care vor să le consulte.

Delegația română a avut parte de 2 zile de prezentări și exemple de bune practici oferite de reprezentanții administrației locale din Ringerike, unde s-au dezbătut subiecte precum:

  1. organizarea comunei Ringerike, prezentare susținută de către dl Tore ISAKSEN, director executiv
  2. finanțe și sisteme de control, prezentare susținută de către dl Asle JOHANSEN, director de finanțe, comuna Ringerike
  3. achiziții publice, prezentare susținută de către dna Line ØSTVOLD, manager de achiziții, comuna Ringerike
  4. evaluarea imparțialității și regulamentele de delegare, prezentare susținută de către dna Thea BROCH, avocat, comuna Ringerike
  5. planificare locală, participare și încredere, prezentare susținută de către dl Heming R. HERDLEVÆR, director executiv adjunct, comuna Ringerike
  6. orientări etice, prezentare susținută de către dna Trude BREDAL STEINMO, director de resurse umane, comuna Ringerike
  7. responsabilități, drepturi și roluri în denunțarea neregulilor, prezentare susținută de către dna Siri van KERVEL RØSKAFT, avocat, comuna Ringerike
  8. etică și anticorupție, prezentare susținută de către dl Kristoffer HØYBY PEDERSEN, consilier, resurse umane, comuna Ringerike
  9. implicarea angajaților, presentare susținută de către dl Ole Johan Jensen MALA și dna Bente BRÅTHEN, reprezentanți sindicali

Tot în Rigerike, reprezentanții comunelor din România au vizitat terenurile de sport și cea mai nouă școală smart construită. De asemenea, a fost organizată o plimbare scurtă în Honefoss, pe malul râului, pentru a vedea peisajele frumoase ale municip alității.

În capitala Norvegiei, Oslo, partenerii de la Asociația Norvegiană a Autorităților Locale și Regionale (KS), au organizat o sesiune de digitalizare în administrația locală, prezentare susținută de către dl Hallvard HOEN, consilier superior, KS, subiect de mare interes pentru aleșii locali ai comunelor din România.

Lise Spikkeland, consilier superior KS, a vorbit despre dilemele etice în administrația publică locală și i-a invitat pe cei prezenți să dea exemple de dileme etice și să răspundă la întrebările: Este ilegal? Încalcă orientările noastre etice? Este necesar? Alegerea mea va avea un impact negativ asupra societății, mediului? Mă simt confortabil făcând asta?

Domnul Tor Dølvik, consilier principal Transparency International (TI) Norvegia, a făcut o prezentare a ultimelor cercetări privind corupția la nivel mondial și a prezentat recomandările TI Norvegia pentru o administrație mai transparentă.

Vizita de studiu din Norvegia a reprezentat pentru aleșii locali ai comunelor din România oportunitatea de a face schimb de practici existente, de a asimila noi practici și de a consolida legătura dintre administrațiile publice locale și cetățeni.

„Am văzut ce înseamnă o administrație eficientă, o echipă administrativă loială comunității și am învățat că cel mai important este încrederea din partea cetățenilor în administrație publică și transparența totală din partea administrației publice locale. Sper să reușesc să pun în practică toate aceste informații atât în cadrul Primăriei Pericei, dar îmi doresc totodată să împărtățesc colegilor primari tot ce am acumulat în cadrul vizitei din Norvegia. Voi avea în atenție ca la cursurile derulate prin ACOR, unde am calitatea de formator, să împărtășesc aceste experiențe”, a transmis primarul Boncidai Csaba. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *