Primarul Ioan Roșan atrage 200 mii euro pentru protejarea pădurii din Valcău de Jos

Comuna Valcău de jos deține în proprietate peste 1000 de hectare de pădure, din care Ioan Roșan, primarul comunei, vrea să conserve 200 de hectare. Adică să protejeze suprafața respectivă de pădure, asigurând o zonă de liniște. Ce înseamnă asta? Timp de 5 ani, pădurea va fi conservată, prin Măsura 15 – Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor, inițiată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Este vorba de suma de 190.000 euro, bani pe care primarul Roșan are de gând să-i atragă din fondurile MADR și va reuși cu siguranță, așa cum a făcut-o și până acum prin numeroasele proiecte demarate.


Lider al primarilor PNL Sălaj, Ioan Roșan este un exemplu de edil, devenind unul dintre cei mai buni primari din Sălaj.

Cu o vastă experiență în administrație publică locală Ioan Roșan a fost ales în luna februarie președinte al Asociației Comunelor din România – Filiala Sălaj pentru un mandat de 4 ani.

Ioan Roșan este la al 5-lea mandat în fruntea comunei Valcău de Jos, iar cei în 16 ani de mandat a reușit să introducă rețeaua de apă, rețea de canalizare, asfaltarea drumurilor, să reabiliteze căminele culturale, să construiască capele. Comuna Valcău de Jos va beneficia în continuare de o multitudine de proiecte de investiții, grație implicării primarului Ioan Roșan care a făcut multe drumuri la București, la CNI, la Ministere pentru a aduce bani pentru investiții în comună.

Se lucrează la poduri rutiere peste Valea Barcăului, se va reabilita dispensarul medical, se construiește o grădiniță cu program prelungit și multe alte proiecte urmează să fie implementate la Valcău.


”O să delimităm 200 de hectare de pădure pentru conservare, și o să asigurăm, astfel, Zona de liniște. O să depunem dosarul pentru subvenția de 38 Euro/hectar, adică 38.000 Euro/an, timp de 5 ani. Acești bani ne asigură plata pazei pădurii, care este asigurată conform contractului cu Ocolul Silvic Măgura Șimleu Silvaniei, coordonat de Direcția Silvică Sălaj”, a declarat primarul Ioan Roșan. 


Măsura 15 prevede să se delimiteze o zonă de liniște compactă de cel puțin 20% din totalul suprafeței pentru care se încheie un angajament, în cadrul căreia nu se vor efectua tăieri de masă lemnoasă pe întreaga perioadă a angajamentului, cu excepția situațiilor prevăzute în Ghidul solicitantului. Totodată, se vor contracta sau efectua lucrări de colectare a materialului lemnos folosind exclusiv atelaje la operațiile de adunat, scos și apropiat, până la platforma primară, pe suprafața parcursă cu rărituri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *