Primarul Ionel Ciunt depune un nou proiect pe PNRR pentru dotarea a 25 de unități de învățământ

Primarul Ionel Ciunt este inițiatorul unui nou proiect de investiții în valoare de peste 5 milioane de euro finanțat prin PNRR pentru dotarea, mobilarea și echiparea a nu mai puțin de 25 de școli, licee și grădinițe din Municipiul Zalău.

Proiectul va fi suspus aprobării în ședința Consiliului Local Zalău de mâine, 15 martie, la ora 9.00. 

În data de 19 decembrie 2022, Ministerul Educaţiei a lansat apelul competitiv de proiecte
pentru „Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de
învăţământ preuniversitar şi a unităţilor conexe” (palatele şi cluburile copiilor, cluburile
sportive, cabinetele de asistenţă psihopedagogică), finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – Componenta CI5: Educaţie, cu termen final de depunere 19 martie 2023.

Pe parcursul celor aproape 3 luni de la lansarea apelului de proiecte, au avut loc cel puţin 6 întâlniri/ consultări on-line organizate de Ministerul Educaţiei pentru clarificarea prevederilor ghidului de finanţare, astfel că în 17 februarie 2023, a fost publicat ghidul de finaţare actualizat.

UAT Municipiul Zalău a solicitat fiecărei unităţi de învăţănânt din mun. Zalău să îşi identifice nevoile în ceea ce priveşte echiparea cu echipamente digitale, mobilier şi materiale didactice.

UAT Municipiul Zalău a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj pentru a stabili împreună obiectivele cererii de finanţare pentru fiecare unitate de învăţământ. Menţionăm că atât cererea de finanţare, cât şi analiza de nevoi trebuie vizate şi contrasemnate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, care astfel certifică faptul că cererea răspunde nevoilor unităţilor de învăţământ şi cele solicitate se încadrează în analiza realizată în anul 2022, la iniţiativa Ministerului Educaţiei.

UAT Municipiul Zalău a pregătit o cerere de finanţare care cuprinde dotarea celor 25 de
unităţi de învăţământ (10 grădiniţe şi 15 şcoli gimnaziale şi licee), precum şi dotarea a 3 secţii din cadrul Clubului Sportiv Şcolar Zalău (unitate conexă ce face parte din sistemul educaţional preuniversitar).

La nivel centralizat, se are în vedere:

  1. Echiparea a 25 laboratoare de informatică la nivelul unităţilor de învăţământ pre-universitar din mun. Zalău
  2. Echiparea a 438 săli de clasă şi de grupă pentru organizarea în mediul virtual a activităţilor didactice
  3. Mobilarea a 290 săli de clasă şi săli de grupă pentru activităţi didactice
  4. Mobilarea şi dotarea a 15 laboratoare de ştiinţe şcolare (14 interdisciplinare şi 1 de fizică)
  5. Mobilarea şi dotarea a 15 cabinete şcolare/ 15 săli de sport/ 3 secţii de sport a CSS Zalău/25 cabinete consiliere şi asistenţă psihopedagogică
  6. Mobilarea şi dotarea a 3 ateliere de practică în cele trei licee tehnologice.

După semnarea contractului de finanţare, UAT Municipiul Zalău va încheia cu toate unităţile de învăţământ/ unitate conexă contracte de comodat pentru transmiterea către acestea, cu titlu gratuit, a dotărilor.

Valoarea totală a bugetului proiectului este de 23.503.450,16 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 4.465.655,53 lei, rezultând o valoare totală de 27.969.105,69 lei. Din valoarea totală, valoarea eligibilă a proiectului este de 23.493.650,16 lei la care se adaugă TVA în valoare de 4.463.793,53 lei, rezultând o valoare totală a fondurilor nerambursabile de 27.957.443,69 lei.

Diferenţa de 9.800,00 lei la care se adaugă TVA de 1.862,00 lei (11.662 lei cu TVA) reprezintă cheltuieli neeligibile ce se vor suporta de la bugetul local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *