Proiectele despre care ministrul Cristian Ghinea susține că vor fi implementate în 5 ani prin PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, vineri seară, la Digi24, că administrația din România va trece printr-un “duș rece” odată cu implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență iar Guvernul nu vrea să “piardă startul” în derularea proiectelor. De asemenea, ministrul consideră că, prin acest plan, în cinci ani se vor putea implementa programul național pentru reducerea abandonului școlar, legea venitului minim de incluziune, programul de digitalizare a școlilor și autostrada A7.

“M-am întâlnit cu sute de oameni, chiar individual, nu mai pun și consultările publice la care au participat angajați în discuții vreo 3.000 de oameni. M-am întâlnit cu zeci de primari și de președinți de consilii județene. Toți se jură că au proiecte mature gata să fie pornite. Dacă ar fi să mă iau după ce spun acești oameni, ar trebui să fim complet relaxați. Nu suntem relaxați, pentru că este și o încercare de a nu pierde startul. Mai avem și programele operaționale. Este această tendință să te înghesui la ce este pe masă acum.

Mai sunt și linii de investiții care nu constituie un proiect în sine.

La acest program de 600 de milioane de euro pentru abandon școlar, cel mai mare din istoria României, prin care încercăm să ținem copiii defavorizați la școală, aici nu vorbim de un proiect. Nu vine fiecare școală și spune «am 200 de copii» să-i pui să bage în sistem un proiect propriu-zis. Aici trebuie să găsim un mecanism financiar pe care îl dezvoltăm împreună cu Ministerul Educației și foarte probabil cu Banca Mondială, prin care acești bani să ajungă prin intermediul școlii la copiii care au nevoie. Odată creat acest mecanism, acești bani se vor duce rapid.

La fel sistemul de burse-punte pe care l-am spus. În mediul rural se întâmplă o dramă. Când termină copilul 8 clase, foarte mulți se lasă de școală, pentru că liceul este în altă localitate și nu apucă să ajungă. O idee care a apărut în timpul consultărilor: sunt mai multe ONG-uri în țara asta care oferă burse copiilor din mediul rural mai ales să meargă la liceu. Am spus haide să facă și statul asta, să avem acest sistem de burse.

Nu trebuie tot PNRR-ul văzut că ai tipul acesta de proiecte ca autostrăzile sau metroul.

Vă dau exemplul infrastructurii școlare. Din momentul în care vom crea mecanismul în MIPE, Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării, prin care primăriile să aplice la aceste granturi pentru modernizarea școlilor, vom da drumul imediat la program.

În Educație, proiectele sunt mai ușor de făcut. Una este să repari o școală, alta este să construiești o autostradă”, a declarat Cristian Ghinea.

De asemenea, el spune că pentru construcția de spitale “va fi o competiție dură”, reperând deja câteva administrații locale care au prezentat proiecte “mature”.

„În Sănătate avem un fond de 2,6 miliarde de euro pentru spitale unde vor fi două linii: spitale noi și modernizare spitale existente. Aici este prioritizarea făcută de Ministerul Sănătății. Este o creștere de mai mult de o dată și jumătate față de documentul trecut. Dar nevoile încă sunt foarte mari. Acolo va fi într-adevăr o competiție dură, pentru că sunt foarte mulți doritori, primari și președinți de consilii județene care ne-au căutat. Pe de altă parte, necesitatea de a termina spitalul până în 2026 pune o barieră foarte clară.

Sunt proiecte care trebuie să fie mature, la Brașov, Sibiu, Focșani…nu vreau să mai dau nume, pentru că stârnesc o competiție. Îi văd pe oamenii din local cum se uită la mine. Sunt proiecte care au trecut prin fața ochilor noștri și au grad de maturitate. Competiția e bună dar banii sunt limitați”, a explicat Ghinea.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Un proiect, primul care vă vine în minte, pentru care v-ați pune mandatul la bătaie că în cinci ani se va face.

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Programul național pentru reducerea abandonului școlar, introducerea legii introducerii venitului minim de incluziune, programul de digitalizare a școlilor și A7, tronsoane importante, principala legătură dintre București și Moldova”.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Aveți certitudinea că peste cinci ani vom vedea aceste lucruri funcționale.

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Toate acestea sunt fie legi aflate în vigoare care schimbă profund România – exemplul VMI (venit minim de incluziune – n.red.) -, fie programe care au fost testate pe fonduri europene și funcționează, cum este cel de abandon școlar, fie proiecte care sunt în conducta de proiecte ale Ministerului Transporturilor și care vor începe rapid”.

Despre digitalizarea școlii, Cristian Ghinea susține:

“Mecanismul este simplu. Trebuie să găsim o metodă de a distribui acești bani pe de o parte și pentru a răspunde nevoilor locale. O școală din centrul Bucureștiului are cu totul altă nevoie decât o școală dintr-o comună mic. În acea comună mică poate că a da tablete pur și simplu e revoluționar în viața acelor copii. Copiii din București s-ar putea să aibă deja acasă tablete mai bune decât ce le poate oferi statul.

Ideea noastră este să avem o alocare per copil cu o supradimensionare pentru școlile vulnerabile și să avem un meniu din care să se poată alege la nivelul consiliului de administrație a școlilor.

Toată această logică de descentralizare a deciziei este una foarte importantă pentru PNRR. Este de ce i-am spus România comunităților. Școlile vor decide cum se dau banii pentru digitalizare, UAT-urile vor avea niște sume fixe la dispoziție și vor decide proiectele pe care le bagă la finanțare, urmând însă traiectoria PNRR – 20% din proiecte să fie pentru calitatea aerului, este mare nevoie în România mai ales la orașe, proiecte verzi. Toate astea sunt trasate de la centru ca priorități, dar decizia propriu-zisă va fi la nivel local”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *