Proiectul „Mamele minore – O poveste adevărată, care poate fi schimbată!” – prima acțiune la Dragu, Sălaj

Sala de sport din cadrul Școlii Gimnaziale din Dragu a găzduit, joi, prima acțiune de informare, consiliere și educare privind fenomenul mamelor minore, inițiată de Grupul de lucru pentru gestionarea fenomenului mamelor minore la nivelul județului Sălaj, în cadrul proiectului „Mamele minore – O poveste adevărată, care poate fi schimbată!”, la întâlnire participând elevii claselor a VII-a și a VIII-a din cadrul şcolii menţionate, alături de părinţii lor.

Obiectivele acestui proiect sunt: identificarea cazurilor de mame minore la nivelul comunităților vulnerabile predispuse sărăciei și excluziunii sociale din comuna Dragu; sprijinirea mamelor minore identificate, în scopul integrării și a îmbunătățirii acesului la serviciile de bază: servicii sociale, servicii medicale, servicii educaționale; prevenirea maternității timpurii în comunitățile vulnerabile, prin informarea și creșterea gradului de conștientizare a gravității fenomenului, în rândul întregii populații rurale.

Acest proiect a fost iniţiat în condiţiile în care România are aproape un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană, în judeţul Sălaj comuna Dragu fiind una în care incidența cazurilor de mame minore este semnificativă.

Parteneri în realizarea proiectului sunt: Instituția Prefectului Județului Sălaj; Inspectoratul Școlar Județean Sălaj; Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Sălaj; Inspectoratul Județean de Poliție Sălaj; Direcția de Sănătate Publică Sălaj; Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj; Asociația Comunelor din România – Filiala Sălaj; Primăria Dragu, județul Sălaj şi Școala Gimnazială Nr. 1 Dragu.

La nivelul Instituției Prefectului Sălaj, s-a procedat prin Ordinul nr. 366 din 30.06.2021, la înființarea unui grup de lucru, care să urmărească situația mamelor minore și să gestioneze acest fenomen, identificând soluții în scopul reducerii numărului de sarcini la adolescente.
În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural care a avut loc în luna mai, a fost prezentată o analiză statistică a mamelor minore din județul Sălaj, rezultatele fiind îngrijorătoare.
Problema mamelor minore are consecințe pe termen lung atât asupra mamei, cât și asupra copilului, de la cele medicale – prematuritatea și problemele asociate – până la cele psiho-sociale.
Dacă în anul 2017, în Sălaj erau 92 de mame minore, în anul 2020 numărul lor a ajuns la 134, dintre care 92 în mediul rural şi 42 în mediul urban, un risc crescut de a deveni părinţi, înaintea vârstei de 18 ani, fiind observat în rândul copiilor cu părinţii plecaţi în străinatate.
Conștientizând gravitatea fenomentului, în urma discuțiilor purtate în cadrul Colegiului Prefectural, s-a agreat constituirea unui grup din care să facă parte specialişti din servicii publice de asistenţă şi protecţie socială, sănătate, educaţie, ONG-uri, autorităţi locale şi culte religioase.
„În calitate de coordonator al acestui grup de lucru am avut o serie de întâlniri cu reprezentanții instituțiilor/serviciilor și ai cultelor care fac parte din grupul de lucru. În urma acestor întâlniri s-au identificat anumite comunități vulnerabile din județul Sălaj, în care incidența cazurilor de mame minore este una semnificativă. Printre comunitățile vulnerabile identificate, enumerăm următoarele: Dragu, Șamșud, Bobota, Năpradea, Nusfalău și Sânmihaiu Almașului.
O primă acțiune a fost deja inițiată în cadrul grupului de lucru pentru gestionarea fenomenului „mamelor minore”, din cadrul Instituției Prefectului, județul Sălaj și urmează să fie implementată în comunitățile vulnerabile din județul Sălaj, cuprinse în proiectul: „Crearea și implementare serviciilor comunitare integrate pentru combaterea sărăciei și a excluziunii sociale””, a transmis fostul subprefect USR, Andreea Ciortea. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *