PS Benedict spune cum ar trebui să fie un lider
„Cei care ascultă de noi nu vor oameni perfecți, ci oameni sinceri”, a subliniat Episcopul Sălajului miercuri, la hramul bisericii din Șimleu Silvaniei.
Preasfințitul Părinte Benedict a amintit că anul acesta se împlinesc 1.700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, vorbind despre întâlnirea episcopilor din vremea Imperiului Roman, care s-au adunat pentru a combate ereziile ariene.
Totodată le-a explicat credincioșilor că în această perioadă s-a formulat Crezul Niceo-Constantinopolitan, Sf. Împărat Constantin mijlocind pentru Adevăr și dovedind un exemplu de lider demn de urmat.
„Îl vedem pe Sf. Împărat Constantin un model de lider creștin. El a fost păgân, dar a avut o descoperire nu de la oameni, ci de la Dumnezeu”.
Modelul unui lider bun
Episcopul Sălajului a extras mai multe principii din Evanghelia după Ioan, capitolul 19, unde întâlnim cuvântarea Domnului despre Sine ca Ușă către mântuire și ca Păstor care are grijă de turma duhovnicească. În acest context, Preasfinția Sa a evidențiat calitățile pe care le are un lider bun, care este ascultat și respectat de cei care i se supun:
„Un lider creștin este chemat să se uite la Păstorul cel bun ca să știe limpede ce are de făcut. Toți suntem lideri într-un loc în care ne-a pus Dumnezeu, mai mari sau mai mici, mai ales din dorința noastră de a-l conduce pe celălalt”.
Cum trebuie să fie un lider bun?
Episcopul Sălajului a enunțat primul principiu pe care trebuie să-l aibă în minte orice lider, anume sinceritatea: atât față de semeni, cât și față de sine însuși. Cei care trăiesc în afara Adevărului, sunt departe de realitatea pe care și-o asumă în calitate de conducători, fiind lipsiți de respect și de ascultare din partea celorlalți.
„Cei care ascultă de noi, vor oameni lipsiți de ascunzișuri, pentru că în orice comunitate există oameni care știu să ierte pentru că ai greșit”.
„Eu sunt convins că în orice comunitate, în orice instituție, dacă și-ar recunoaște cineva greșeala, lucrurile ar fi diferite. Dar pentru că ne este teamă de ceea ce s-ar putea întâmpla în jurul nostru, trăim în minciună”.
Potrivit Preasfințitului Părinte Benedict, obișnuința minciunii îndepărtează conștiința omului, care nu reușește să mai discearnă între bine și rău.
„Când te obișnuiești să trăiești în minciună, starea ta devine cronică, încât nu îți mai dai seama că nu ești în Adevăr. Nici nu mai ai o problemă. Prima dată când minți te doare, nu te simți bine. Dar dacă repeți, te obișnuiești.
Lideri cu inimă bună
Preasfințitul Părinte Benedict a punctat empatia și inima bună a unui lider, calități fără de care rezultatele merituoase se pierd. Urmând modelul Păstorului celui bun a cărui grijă pentru oile Sale este nu o simplă ocupație, episcopul a explicat rolul celui rânduit să conducă o comunitate.
„Avem nevoie de oameni pe care să-i doară inima pentru cei din jur. Cel plătit fuge la necaz, nu îl doare inima față de aproape, un lider adevărat însă se probează la vreme de ananghie”, a precizat ierarhul.
„E important ca un lider să știe să asculte, să privească la cel aflat în necaz, cu sensibilitate”.
De asemenea, ierarhul a exemplificat cum cel care îngrijește cu dragoste de oile sale, este urmat de bunăvoie, numai la auzul cuvintelor sale:
„Un lider bun își cunoaște oile personal și se interesează de bunăstarea lor. Nu doar că muncesc, ci se interesează cum trăiesc. Dacă un păstor bun face asta, atunci oile ascultă de glasul păstorului, recunosc glasul păstorului”.
Avem lipsă de păstori autentici
Potrivit Episcopului Sălajului, omul rău nu poate fi păstorul unei turme, căci oile nu-i recunosc glasul. Dacă este doar un simplu administrator al comunității, și mai grav, dacă dă ordine cu asprime în loc să conducă turma cu blândețe, un astfel de lider nu va câștiga niciodată încrederea și urmarea credincioșilor.
„Avem lipsă de păstori autentici, care să nu se folosească de autoritate pt a conduce, de agresiuni, ci doar de cuvântul plin de dragoste, care nu neapărat să aducă un anumit confort, ci Cuvântul lui Dumnezeu”, a conchis Preasfințitul Părinte Benedict.