REPORTAJ: Primarul comunei Hereclean, Dobrai Francisc, a obținut finanțare pentru investiții noi

Unul dintre cei mai profesioniști și harnici primari ai Sălajului, este Dobrai Francisc primarul Comunei Hereclean, care se zbate neîncetat pentru obține fonduri pentru investiții noi. De când a conduce destinele comunității, primarul Dobrai Francisc a reușit să câștige numeroase proiecte ce depășesc ordinul sutelor de miliarde, bani care au fost investiți în proiecte majore pentru a crește calitatea vieții în Hereclean.

Dobrai Francisc este primarul tuturor cetățenilor din comuna Hereclean, a reușit să unească comunitatea și are grijă de fiecare sat în mod egal. Lucrările de investiții se derulează în toate satele, nici un cetățean nu este lăsat în urmă.

În urmă cu o săptămână, primarul Dobrai Francisc a făcut o nouă vizită la București la Compania Națională de Investiții, unde a depus două proiecte importate pentru comuna Hereclean. Pe 11 decembrie primarul Dobrai a depus cerere de finanțare la CNI pentru modernizarea punctului sanitar din Dioșod și pentru reabilitarea căminului cultural din Bocșița.

Finanțare de la CNI pentru modernizarea punctului sanitar din Dioşod

Un proiect important pentru conducerea Primăriei Hereclean este modernizarea punctului sanitar din Dioşod, acolo unde sunt prevăzute lucrări majore. Proiectul cuprinde lucrări de renovare a cabinetului, dar şi  apartamentului din clădire, care va fi folosit pe post de locuinţă de serviciu pentru medicul de familie. Au fost finalizate Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic, urmând să înceapă procedura de licitație pentru execuția lucrărilor. Termenul de începere va fi anul 2021.

Reabilitarea și modernizarea Căminului Cultural din Bocșița prin Compania Națională de Investiții 

(foto sugestiv)

Singurul cămin cultural nemodernizat este căminul cultural din Bocşiţa, care datorită implicării primarului Dobrai Francisc va avea finanțare asigurată de la CNI pentru lucrări de reabilitare și dotare. La fel și pentru acest proiect a fost finalizat Studiul de Fezabilitate și Proiectul tehnic, urmând licitația. Proiectul va demara anul viitor.

Alimentarea și extinderea rețelei cu gaz metan

Primăria Hereclean are toate documentele pregătite pentru a solicita finanțare pentru aceste lucrări deloc mici. Primarul Dobrai Francisc spune că mai are de primit doar două avizi și dosarul este gata pentru a fi depus spre finanțare.

Grădiniță nou nouță pe vechiul amplasament în Guruslău

Grație unor proiecte câștigate pe PNDL Primăria Hereclean a reabilitat total și dotat complet Școala din Dioșod (proiect finalizat), construiește o grădiniță nouă în Guruslău (clădirea veche a fost demolată și a fost emisă autorizația de construire pentru cea nouă) și s-a consturit un gard cu porți și accese la Școala din Hereclean în lungime de 120 metri cu o valoare de 150 mii lei din bugetul local.

Proiectul privind construirea unui sediu nou de Primărie se află în linie dreaptă, fiind cuprins pe lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții. Proiectul ar putea demara în cursul anului viitor, dacă CNI va demara licitația pentru atribuirea contractului de lucrări.

Primăria Comunei Hereclean are depuse mai multe cereri de finanțare la Compania Națională de Investiții, proiecte care se află cuprinse pe lista sinteză, ceea ce înseamnă că în cursul anului 2021 vor primii finanțarea cerută și vor fi demarate și licitațiile pentru execuția lor.

Primarul Dobrai Francisc a depus la CNI un proiect pentru asfaltarea drumului comunal DC 7 Guruslău – Dioșod – Bocșița pe o lungime de 4 kilometri, și un alt proiect depus pentru introducerea rețelei de canalizare în satele Guruslău și Dioșod.

Capelă în fiecare sat. Urmază să înceapă lucrările și la capela din Badon

Primăria Hereclean și-a propus să construiască câte o capelă mortuară în fiecare sat, aici având o contribuție importantă și cetățenii. Astfel că în perioada 2019-2020 au fost costruite și finalizate capele mortuare în satele Dioșod, Panic și Guruslău. În perioada următoare primăria va demara lucrările și pentru capela din satul Badon.

Infrastructura de drumuri se află în amplu proces de modernizare – 13 kilometri de străzi se asfaltează

Primăria Hereclean a reușit să finalizeze cu succes lucrările de asfaltare a drumului comunal DC 7, între Dioşod şi Bocşiţa, pe o distanţă de peste 3 km.

Însă un alt proiect mare de infastructură rutieră care se află în execuție are ca obiect asfaltarea a 14 kilometri de străzi în toată comuna. Proiectul este finanțat din fonduri europene și are o valoare de 1,8 milioane euro. Din totalul de 14 kilometri cuprinși în proiect, circa 80 % sunt finalizați, iar în primăvară vor fi reluate lucrările de asfaltare pentru a termina de asfaltat toate străzile.

În paralel, în această perioadă se firma lucrează la betonarea șanțurilor și amenajarea acceselor către proprietăți.

Fie vreme bună, fie vreme rea, la Hereclean se lucrează la foc automat

În Comuna Hereclean se lucrează indiferent de anotim. Chiar dacă suntem în prag de iarnă și nu se pot realiza lucrări ample de asfaltări, în zilele acestea se lucrează la extinderi de rețea de apă. Primăria Hereclean realizează extinderi de apă în trei puncte în satul Panic și un punct în satul Dioșod, lucrări în valoare de 170.000 lei din bugetul local.

Tot în această perioadă pe raza comunei se execută ridicări topografice, se pregătește un Studiu de Fezabilitate pentru un nou proiect de modernizare a străzilor, care urmează să fie depus spre finanțare anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *