REPORTAJ: Proiecte mari de investiții demarate în Comuna Mirșid de primarul Călin Bereschi

Primăria Comunei Mirșid condusă de primarul Călin Bereschi a demarat mai multe investiţii care vor crește calitatea vieții cetățenilor. În anul 2020 s-a lucrat pe mai multe șantiere, fie că vorbim de reţeaua de canalizare şi apă, de asfaltarea drumurilor,  sistem de supraveghere video extins și alte proiecte importante

Primarul Călin Bereschi conduce comuna Mirșid de două decenii, perioadă în care a atras finanțare din toate sursele, reușind să pornească proiecte majore de investiții. Datorită performanțelor înregistrate în cele 4 mandate, primarul Călin Bereschi a câştigat al 6-lea mandat cu aproape 60% din voturi.

 ”Vreau să mulţumesc tuturor locuitorilor comunei Mirşid care au avut încredere în mine şi în echipa mea. Înseamnă că cetățenii apreciază munca depusă în ultimii ani. Ținând cont că Mirşidul este o comună aproape de Zalău şi Jibou, oamenii au aşteptări mari de la noi. Împreună cu viceprimarul, Consiliul Local și angajații din primărie ne vom concetra pentru a finaliza toate lucrările demarate, dar și pentru a demara proiecte noi de investiții”, a declarat Călin Bereschi.


Ovidiu Bodea revine în scaunul de viceprimar după o pauză de 4 ani și face echipă cu primarul Călin Bereschi, iar împreună vor să dezvolte comuna Mirșid într-un ritm mai accelerat.

Ovidiu Bodea a mai fost viceprimar al comunei Mirșid timp de 8 ani, în mandatele 2008-2016, fiind un bun profesionist în administrație, perioadă în care s-au realizat multe investiții în comună. În perioada 2016 – septembrie 2020 Ovidiu Bodea a fost directorul Centrului de informare turistică Mirșid. Ovidiu a pus mult suflet în amenajarea și funcționarea acestui centru. Fiind pasionat și de pictură, a realizat cu titlu gratuit toate picturile de pe pereții centrului, dar și o frumoasă colecție de picturi pe pânză, care poate fi admirată de turiștii care-i calcă pragul.

De-a lungul timpului, în cei aproape 4 ani de când centrul funcționează, i-au călcat pragul mii de turiști din țară, dar și din străinătate. Un atuu pe care îl are Centrul de informare turistică din Mirșid, este muzeul etnografic amenajat în incintă, care găzduiește costume tradiționale locale, obiecte de uz casnic, picturi pe pânză și icoane, obiecte din lut și multe alte obiecte tradițonale de pe raza comunei Mirșid.

Datorită pasiunii pentru tradiție și artă, directorul Ovidiu Bodea organizează pe lângă activitățile curente, și excursii cu elevi și grupuri de turiști, vizitând frumusețile Sălajului și ale României, oferindu-se a fi ghid pe toată durata excursiei la fiecare obiectiv turistic vizitat.


Se lucrează la reţeaua de canalizare în satele Popeni și Mirșid

Unul dintre cele mai mari proiecte derulate pe raza comunei Mișid a fost câștigat prin PNDL 2 și are o valoare totală de 13 milioane lei pentru rețea de apă și canalizare în Popeni și Mirșid.

La șantierul pentru introducerea reţelei de apă şi canalizare în satul Popeni lucrările se apropie de finalizare, aceastea fiind executate în proporție de 95%. S-au finalizat toate străzile laterale, cu excepţia Drumului Naţional, unde sunt prevăzute foraje dirijate pe sub carosabil.  Proiectul are termen de finalizarela finalul anului 2021.

De câteva săptămâni au început lucrările la proiectul pentru înfiinţarea unei reţele de canalizare în satul Mirșid. Lucrările executate pe raza comunei Mirșid sunt supravegheate de noul viceprimar Ovidiu Bodea. Reţeaua de canalizare va fi legată la staţia de epurare a oraşului Jibou.

”Avem probleme cu sursa de apă pentur satul Popeni și am cerut constructorului să grăbească lucrările şi să reuşim ca în vară să pune funcţiune rețeaua”, declară primarul Călin Bereschi.

Fonduri europene pentru un teren de sport la Moigrad

Prin GAL ”Samus Porolissum” Primăria Mirșid a obținut o finanțare de 50.000 de euro, pentru construirea unui teren de sport cu gazon sintetic. Administrația locală a suplimentat bugetul cu încă 60.000 de euro, iar lucrearea urmează să fie demarată în cel ami scurt timp.

”Este vorba de un teren de sport care va fi construit în curtea şcolii din Moigrad. Stadiul proiectului este foarte avansat și așteptăm semnarea contractului de execuţie. Dacă nu voma vea o iarnă friguroasă, există posibilitatea ca lucrările să înceapă după Crăciun”, transmite primarul Bereschi.

Extinderi la reţeaua de apă și la rețeaua de electrice

Pentru că în ultimii ani numărul locuitorilor a crescut cu câteva sute, familii care au lăast orașul și s-au mutat în Comuna Mirșid, primarul a fost atent și a decis să le ofere toate utilitățile necesare. Astfel au fost executate lucrări de extindere a reţelei de apă cu 500 metri în Mirșid, dar și în cartierul Fundătură.

S-a mai lucrat și la îmbunătățirea debitului de apă pentru cetățenii din satul Moigrad, sat care este cuprins în proiectul POIM, astfel că în următorii ani, cetăţenii vor avea o apă de calitate direct din lacul Tarniţa. Primăria Mirșid a extins reţeaua electrică în satul Firminiş.

Comuna Mirșid are un sistem performat de supraveghere video

După ce ani de zile servicul de paă era asigurat de o firmă, din acest an Primăria Mirșid a investit serios într-un sistem modern cu camere de supravegheat care au fost instalate în toate satele, inclusiv pe DN 1 H. Primăria a luat bani din bugetul local și a achiziționat 32 de camere video, iar camerele sunt în gestiunea Postului de Poliție Mirșid.

Primăria Comunei Mirșid nu crește taxele şi impozitele în anul 2021

Toate investiţii care se derulează în comună sunt din fonduri guvernamentale sau fonduri europene, iar la aceste proiectele, primăria are cotă parte de finanţare între 2 și 10%.

Chiar dacă aceste cheltuieli pe care le are primărie și trebuie să asigure cofinanțarea fiecărui proiect, primarul Călin Bereschi anunță clar că nu va crește taxele și impozitele pentru anul 2021.

Administraţia locală vrea însă să aibă o bază clară de impozitare şi îşi propune ca din 2021 să facă inspecţii fiscale la fiecare gospodărie.

”Am spus clar că nu creştem impozitele şi taxele, Codul Fiscal ne obligă să aplicăm o indexare un procent de 3,8% ce reprezintă rata inflaţiei”, a declarat primarul. 

Modernizarea şcolii din Mirşid cu bani de la Guvern

Tot prin PNDL, Primăria Mirşid a mai câştigat un proiect pentru modernizarea şcolii din Mirşid. Din cauza faptului că la prima licitație nu s-a prezentat niciun constructor, Primăria Mirșid a îmbunătățit proiectul și urmează să-l scoată din npu la licitație.

Administrația locală a realizat din fonduri europene un centru after-school modern, proiect finalizat în 2018. Pe lângă clădirea formată din sală de cursuri, sală de creaţie, sală de cultură, sală de mese, grupuri sanitare a fost amenajată și curtea, s-a construit un teren de sport şi s-a amenajat un parc de joacă pentru copii.

Continuă lucrările de modernizare și asfaltare a străzilor – 11 km

În ultimii ani, în Mirşid a  apărut un cartier nou – Fundătură – acolo unde s-au construit multe case. Şi aici, administraţia locală  a venit în sprijinul cetăţenilor şi a dus utilităţile în zonă. În anul 2020, în Fundătură s-a asfaltat şi drumul, printr-un proiect european.

Prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI ”Valea Sălajului”,  în cursul anului 2020, în cartierul Fundătură s-a asfaltat drumul principal cu bani europeni. Valoarea proeictul este de 1 milion de euro. În Mirşid și Firminiș s-a asfaltat aproximativ 8 km, iar în Popeni şi în Moigrad, lucrările vor demara anul viitor.

Proiecte de investiții viitoare – 2021-2024

Extindere reţea de apă şi canalizare, în Mirşid şi Firminiş

Primăria Mirşid este preocupată să extindă reţeaua de apă şi canalizare, în Mirşid şi Firminiş.  Proiectul a fost depus la Ministerul Dezvoltării Regionale fiind cuprins în lista de finanţare a Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, dar care nu au mai prins contur.

Proiect pentru canalizare în satul Moigrad

În satul Moigrad vor începe lucrările de aducţiune a a apei potabile prin POIM, însă primarul îşi doreşte ca lucrările de canalizare să deodată cu lucrările la rețeaua de apă, pentru ca străzile asfaltate să nu fie sparte de două ori.

Fiecare sat va avea câte o capelă în următorii 4 ani

La acest aspect se gândeşte şi administraţia locală din Mirşid, care şi-a propus ca în următorul mandat să construiască capele în fiecare sat. În ce priveşte sursa de finanţare, Primăria speră să poată atrage fonduri europene pentru acest tip de investiţii.

Proiect pentru reabilitarea sistemului de iluminat public

Primăria Mirșid a depus la Fondul de Mediu un proiect pentru eficientizarea şi reabilitarea sistemului de iluminat public. Prin acest proiect se propune care pe fiecare stâlp să fie montat câte un corp de iluminat pe LED. În ultimii ani primăria a modernizare a iluminatu public și a înlocuite corpurile vechi cu 450 de corpuri de iluminat pe LED.

”Le mulţumesc cetăţenilor pentru încrederea și votul acrodat în 27 septembrie. Îi asigur că voi face tot ce pot ca promisiunile electorale să fie duse la bun sfârşit. Împreună cu viceprimarul Ovidiu Bodea și echipa de consilieri locali vom muncii pentru dezvoltarea comunei noastre. Comuna Mirşid trebuie va arăta din ce în ce mai bine şi ne vom da silința să oferim cetățenilor cele mai bune condiţii de locuit. Transmit cetățenilor comunei Mirșid multă sănătate, sărbători fericite alături de cei dragi și An Nou fericit”, a transmis primarul Călin Bereschi.

(Călin Bereschi – primar împreună cu Ovidiu Bodea – viceprimar)

One thought on “REPORTAJ: Proiecte mari de investiții demarate în Comuna Mirșid de primarul Călin Bereschi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *