Rochie de dantelă din Țara Călatei (Cluj și Sălaj) a împărătesei Sisi, expusă la Budapesta

La „Casa Tradiţiilor” din Budapesta a fost deschisă o expoziţie intitulată „Sisi şi arta populară – Atracţia dantelei”, care poate fi vizitată începând de joi și prezintă o felie până acum necunoscută a etnografiei maghiare, interesul deosebit manifestat de către împărăteasa Elisabeta, alintată “Sisi”, faţă de arta populară maghiară şi impactul social şi economic pe care acest fapt l-a avut asupra artei populare maghiare, arată MTI.

Szilvia Czingel, cercetător în etnografie şi curatoarea expoziţiei, a relatat că prima ocazie în care împărăteasa Elisabeta (“Sisi”) a Austriei şi Ungariei a văzut articole de artă populară specifice Ţării Călatei a fost la Expoziţia Naţională a Industriei pentru Femei, în 1881.

După expoziţie, împărăteasa a însărcinat-o pe cititoarea sa, Ida Ferenczy, să îi amenajeze o cameră ungurească în cadrul palatului Hofburg. Ida Ferenczy a luat legătura cu Gyarmathy Zsigmondné Hóry Etelka din Ţara Călatei, pentru a aduna obiecte de îmbrăcăminte şi articole decorative pentru viitoarea cameră ungurească, totodată să realizeze câte un trusou şi pentru fiicele lui Sisi.

Acest lucru a însemnat şi o dezvoltare pentru industria meşterilor populari: prin decret al împăratului, 25 de războaie de ţesut au fost trimise în diferite aşezări ale monarhiei, ceea ce a permis femeilor din aceste sate să îşi câştige existenţa, scrie în prezentarea expoziţiei.

Iniţiativei i s-au alăturat tot mai multe persoane. De exemplu, arhiducesa Isabela a Austriei a fondat ateliere de artă populară în sate slovace din apropiere de Cífer. Şi aici, broderiile şi ţesăturile depozitate în cufere şi lăzi au fost scoase la lumină, iar femeile au reînvăţat meşteşugul realizării lor. În plus, arhiducesa Isabela a fost pasionată şi de fotografie: în localitatea Mezőkövesd a realizat o serie de fotografii de mare valoare documentară.

Expoziție deschisă până în 25 iunie

O secţiune a expoziţiei îi este dedicată dantelei. Pe lângă obiectele personale din dantelă ale împărătesei – îmbrăcăminte, batiste, eşarfe, evantaie – este prezentat şi modul în care dantelele realizate pentru nobilime au influenţat motivele decorative folosite în arta populară. Expoziţia include şi textile brodate din Matyó şi din Ţara Călatei. Spiritul epocii este evocat cu ajutorul muzicii vremii, articole din ziare, fotografii de arhivă şi filmări.

Expoziţia poate fi vizitat până în 25 iunie, în sălile “Kallós Zoltán” ale “Casei Tradiţiilor” din Budapesta, şi este de aşteptat să existe şi interes internaţional faţă de aceasta.

Țara Călatei (în maghiară Kalotaszeg) este o regiune etnografică maghiară situată în nord-vestul României, ce cuprinde partea vestică a județului Cluj și extremitatea sudică a județului Sălaj. Regiunea este dispusă în văile dintre municipiul Cluj și Huedin.

Împărăteasa Sisi (1837 – 1898) a fost soția împăratului Franz Joseph al Austriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *