SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII-ZI DEDICATĂ PREVENIRII VIOLENŢEI DOMESTICE

M

Sub sloganul “Violenţa nu se şterge cu lucruri frumoase“, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu poliţiştii din Cehu Silvaniei, au desfăşurat ieri o activitate informativ-preventivă, în localitatea Cehu Silvaniei, prin care au prezentat angajatelor de la o societate comercială câteva aspecte din Legea 217/2003, pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, condițiile pentru emiterea ordinului de protecție provizoriu, formele violenței (verbală, fizică) precum și modalitățile de prevenire a acestora.

La activitate au participat peste 100 de femei.

Reamintim faptul că violența domestică constituie infracţiune şi se pedepseşte.

Astfel, pentru infracțiunile de lovire sau alte violențe, vătămare corporală, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte săvârșite asupra unui membru de familie, limita maximă prevăzută pentru aceste pedepse se majorează cu o pătrime.

Pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe săvârșită asupra unui membru de familie, acțiunea penală poate fi pusă în mișcare din oficiu (adică nu la solicitarea victimei). În acest caz, voința victimei de a opri pedepsirea agresorului prin retragerea plângerii nu se mai poate manifesta.

Pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra vieții, sănătății și integrității corporale a părții vătămate, polițiștii care intervin la cazurile de violență domestică pot emite un ordin de protecție provizoriu.

În baza ordinului de protecție provizoriu, polițistul poate dispune evacuarea agresorului din locuință, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate, dar și o serie de alte măsuri, cum ar fi reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, după evacuarea agresorului; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute și îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spațiului de locuit.

Acasă trebuie să fie locul în care ne simțim în siguranță!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *