Sava Negrean Brudașcu reacționează după scandalul iscat de Grigore Leșe

Dezbatere în lumea muzicii populare, după ce Grigore Leșe a afirmat că melodia „Aşa-i românul” este din folclorul maghiar și nu e reprezentativă pentru muzica românească. El a spus că aceste două hituri sunt un marș și că există alte melodii care descriu mai bine țara noastră. Rapsodul a făcut această afirmație la un post TV, la o zi după Ziua Națională a României.

„Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie. Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar ei (interpreţii români – n.r.) cântă <Aşa-i românul> ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească.Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti. Şi încă ceva. <Mă rog fierbinte>, spune textul, <pentru a mea ţară şi pentru tine, scump poporul meu!>. Nu! <Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pentru tine, scump pologul meu>, adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal”, a spus Grigore Leșe.

Presa de la Budapesta: „Cântecul „Așa-i românul” are origini maghiare. Scandal între cântăreții de muzică populară Leșe și Furdui Iancu”

Declaraţiile făcute de artist a creat multe controverse în spațiul public. Legendele muzicii populare critică vehement afirmațiile sale, spunând că Grigore Leșe nu vrea decât să șocheze, ceea ce uneori reușește să facă. Mai mult, colegii de breaslă mai susțin că rapsodul a încercat să împartă românii de sărbătoarea națională. Scandalul declanșat de interpret a ajuns și în agențiile de presă maghiare, index.hu și maszol.ro. Jurnaliștii au dezbătut scandalul momentului între cântăreții români de muzică populară  Grigore Leșe și Nicolae Furdui Iancu din cauza cântecului tradițional popular „Așa-i românul”.

Sălăjeanca Sava Negrean Brudașcu reacționează după scandalul iscat de Grigore Leșe

„Dragii mei, nu imi plac scandalurile si am incercat întotdeauna sa vin in fata publicului doar cu lucruri pozitive din activitatea mea artistica. Ce se întâmplă în ultimele zile, insa m-a întristat foarte tare. (…) Acestea au fost cantecele care mi-au însoțit copilaria alături de amintirile din război ale tatălui meu”, transmite Sava Negrean Brudașcu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *