Scandal la o biserică de la sat! Preotul paroh acuzat că bagă mâna în banii bisericii
La finalul anului trecut, am primit la redacție un caz al unui preot de la sat care este acuzat că își bagă mâna în banii bisericii fără a da seamă Consiliului Parohial, așa cum rânduielile bisericești o cer.
Deși venit preot nou în sat, la final de an 2023, preotul paroh instalat este acuzat că a venit cu multă reacredință, are un comportament total necorespunzător și că fură din banii bisericii.
Povestea începe bine în 2023, după instalare. Membrii Consiliului Parohial au purtat discuții cu noul preot care a promis că va anunța în biserică fiecare leu care intră și fiecare leu care ieste, adică va da o dare de seamă despre bani.
Dar la o lună distanță, preotul a băgat mâna în contul bisericii și s-a servit cu bani, fără să anunțe Consiliul Parohial.
Un alt episod a fost când la renovarea casei parohiale trebuiau înlocuite geamurile și ușile cu alte noi de termopan. Preotul a găsit două oferte de aproape 4000 de euro, însă membrii Consiliului Parohial au găsit o ofertă de preț aproape la jumătate, 2600 euro. A fost un alt moment de slăbiciune al noului preot, acțiuni care au semănat neîncredere în rândul membrilor Consiliului Parohial.
Exemplele sunt multe. Din iulie 2024, salariile personalului neclerical (clopotar, sfăt) au fost dublate. În aceiași comună, preotul dintr-un alt sat a respectat mărirea de salar și a plătit pentru sfăt 2200 lei lunar, însă preotul cu pricina despre care vă vorbim noi aici nu a plătit mărirea de salar.
Acesta dădea salar de 1100 lei sfătului, diferența păstrând-o fără justificare prin chitanță. Era deja vorba de 4 luni, adică de 4400 lei. Preotul se scuza că plătea taxele către Episcopie, deși Consiliul Parohial avea această responsabilitate, nu preotul.
Văzând că treaba cu noul preot nu miroase bine și că aceasta este pus să își bage mâna în banii bisericii cu orice ocazie, membrii Consiliului Parohial au sesizat Episcopia Sălajului.
Preotul văzut încolțit, a amenințat Primăria că o dă în judecată pentru un monument instoric (biserică), deși biserica respectivă face parte din domeniul public al comunei încă din anul 2002 prin Hotărârea de Guvern nr. 966 anexa 11.
Primăria a întăbulat biserica cu terenul aferent de 600 mp pentru a putea accesa fonduri pentru reabilitarea lăcașului de cult. Biserica are o foarte mare valoare pentru cetățeni și va fi reabilitată, chiar dacă preotul se opune.
Într-un final, preotul a întocmit în decembrie trei chitanțe pe lunile din urmă, iulie – august – octombrie, și a anunțat în biserică faptul că problema banilor a fost rezolvată.
Dar că membrii Consiliului Parohial nu-l cred pe preot și se întreabă cum a fost posibil să scoată acum în decembrie chitanțele? Dacă le-a avut, de ce nu le-a prezentat la momentul când a fost tras la socoteală despre banii luați din salariul sfătului.
Problemele preotului paroh acuzat că bagă mâna în banii bisericii fără justificare au ajuns la Episcopia Sălajului, care a fost sesizată, dar din câte se pare această instituție pare părtinitoare cu preotul.
Episcopia Sălajului acoperă furtul și dă dreptate preotului, în pofida dovezilor puse la dispoziție de membrii Consiliului Parohial
Corpul de control al Episcopiei care a verificat sesizarea a dat dreptate preotului, chiar dacă acuzațiile de furt din banii sfătului sunt recunoscute, inclusiv de vicarul Claudiu Nechita.
Întrebat despre sesizarea înregistrată la Episcopia Sălajului, vicarul eparhial Pr. Nechita Claudiu, recunoaște faptul că preotul nu a plătit salariul întreg sfătului.
Reporter: Cum e posibil că timp de 4 luni preotul nu a plătit salariul întreg sfătului?
Vicarul Claudiu Nechita spune: „S-a rezolvat problema. Banii i-a dat înapoi.”
Reporter: De ce preotul își bagă mâna în banii sfătului și după ce este sesizat returnează banii. Nu este tot furt?
Vicar Claudiu Nechita spune: „O trecut. S-o rezolvat problema. Ce vreți să vă spun mai mult. S-o dat înapoi. Altceva ce mai doriți? A dat banii înapoi tocmai ca să nu fie probleme.”