Secretarul de stat Bogdan Ilea a reprezentat Ministerul Justiției la un eveniment organizat de Uniunea Juriștilor

 


Ieri, secretarul de stat Bogdan Ilea a reprezentat Ministerul Justiției la un important eveniment organizat de Uniunea Juriștilor din România cu ocazia Zilei Justiției.


Tema dezbaterii a fost avansul inteligenței artificiale și rolul său în rândul profesiilor dreptului, cu accentul pus pe temerile profesioniștilor legate de posibila substituire a unor profesii juridice de către inteligența artificială.


„În cadrul acestui eveniment, am subliniat ferm convingerea mea personală că omul este cel care creează și aplică dreptul. Până când inteligența artificială va fi reglementată și codificată, specialiștii și teoreticienii dreptului trebuie să se concentreze pe elaborarea unui set de norme, legi, reglementări și valori care să garanteze utilizarea sigură a inteligenței artificiale.

Aceasta nu este o simplă chestiune de „dacă”, ci mai degrabă o problemă care ține de momentul „când”. Transferul de la inteligența artificială la conștiința artificială reprezintă, de fapt, principala provocare cu care specialiștii dreptului se confruntă și pe care trebuie să o anticipeze și să o pregătească prin teoretizarea și concretizarea ideilor teoretice în norme de drept coerente.

La acest eveniment au participat personalitati marcante din domeniul justiției, printre care Marian Enache, Președintele Curții Constituționale a României, Corina Corbu, Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Bogdan Ciuca, notar și Președintele Academiei de Științe Juridice, Prof. Dr. Ovidiu Predescu, Vicepresedinte Uniunii Juriștilor din România, iar gazda evenimentului a fost Prof. Dr. Avocat Ioan Chelaru, Președintele Uniunii Juriștilor din România.

Acest eveniment a reprezentat o oportunitate valoroasă pentru a explora și a dezbate perspectivele viitoare ale profesiei juridice în era inteligenței artificiale. Am fost încântat să pot împărtăși convingerile și gândurile mele cu privire la acest subiect extrem de actual si de care care sunt convins ca va aduce doar beneficii actului de justiție”, transmite secretarul de stat în Justiție, Bogdan Ilea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *