Șeful DNA îl pune la punct pe judecătorul CCR Daniel Morar: „Din cauza CCR au fost clasate vreo 800 de dosare cu prejudicii de peste 4 miliarde de euro”
Unul dintre cei mai buni profesioniști din justiție, Procurorul Șef al DNA, Crin Bologa, are o replică tăioasă la adresa judecătorului CCR Daniel Morar, care a susținut că este vina procurorilor cu vechime mai mică de 10 ani că s-au înregistrat la DNA peste 50% achitări.
„Daca ai oameni cu 6 ani vechime care ti-au facut performanta si au doar 10% achitari si, dupa aceea, in timp, vezi ca tot oameni cu 6 ani vechime au 50% achitari inseamna ca intre timp s-a intamplat ceva”, a declarat Morar intr-un interviu pentru Apelph News, aparand astfel decizia Inaltei Curti de a ataca la CCR reducerea de la 10 la 7 ani a vechimii necesare procurorilor pentru a lucra la DNA si DIICOT.
Intr-un interviu pentru Epoch Times Romania, Crin Bologa a scos in evidenta faptul ca s-a ajuns la un procent atat de mare de achitari tocmai din cauza CCR, care a dezincriminat partial abuzul in serviciu si a eliminat din dosare probele obtinute de SRI. Bologa a subliniat ca au fost clasate peste 800 de dosare din cauza CCR in care prejudiciile erau de 4 miliarde de euro.
”Daca privim simplist aceasta statistica, putem sa interpretam intr-un anumit mod nefavorabil Directiei Nationale Anticoruptie. Daca analizam in profunzime acest procent de 52% achitari, care a fost in 2019 cand nu eram eu procuror-sef, o sa constatam ca (…) cea mai mare parte a acestor achitari a fost ca urmare a dezincriminarii partiale a abuzului in serviciu. Or, procurorii cu sase sau mai multi ani vechime nu au nicio vina pentru ca CCR a dezincriminat anumite elemente ale abuzului in serviciu.(…) In momentul in care procurorii au trimis in judecata dosarele, ele corespundeau prevederilor legale de atunci (de dinainte de decizia CCR). Deci avem o dezincriminare partiala a abuzului in serviciu si de acolo ne vin mare partea a achitarilor.
Dupa aceea, tot ca urmare a unei decizii CCR din materialul probatoriu s-au eliminat interceptarile facute cu ajutorul SRI. Si aici lumea incurca notiunile, si nu ma refer la dl fost procuror-sef acum judecator CCR Daniel Morar. Ma refer in spatiul public. Se vorbeste ca probele respectiv ar fi fost nelegale. Nu! CCR a venit si a constatat ca prevederea din Codul de Procedura Penala care ne permitea noua sa facem interceptarile cu servicii de informatii e neconstitutionala. Dar in momentul in care aceste interceptari au fost facute, au fost facute in baza legii. Practica judiciara arata ca unele dintre instante mentin aceste interceptari facute cu ajutorul serviciilor de informatii si anuleaza total aceste probe. Si nu numai interceptarile telefonice ci si interceptarile ambientale si asta a determinat inca o parte importanta a achitarilor la care s-a facut trimitere prin acel 52%.
Deci s-a dezincriminat partial abuzul in serviciu si s-au inlaturat probe din dosare, ceea ce a dus la achitari. Anul trecut am coborat acest procent de la 52% la 29% dar un procent important si din aceste achitari care vin din trecut, nu sunt de acuma, au ca si cauza tot deciziile CCR pe care noi le respectam si aplicam, dovada ca, in momentul in care noi nu am mai constatat ca s-a incalcat legislatia primara, noi am dat clasari.
Cred ca anul trecut prin vara aveam vreo 800 de clasari de la decizia CCR din 2016, vreo 800 de dosare cu un prejudiciu vreo 4 miliarde de euro”, a declarat Bologa pentru Epoch Times Romania.