Șeful DNA: Publicul denunță fapte de corupție chiar și din rândul angajaților Direcției

M

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Crin Bologa, a vorbit duminică, 22 mai, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, despre percepția publică asupra Direcției. Oamenii au încredere în DNA, a susținut el, și denunță fapte de corupție, chiar și din rândul angajaților DNA, în câteva cazuri. Totodată, Bologa a dat detalii despre banii recuperați în ultimii doi ani de către instituție, de când se află la conducerea ei. 

Bologa a transmis că regulile de comunicare publică ale DNA s-au înăsprit, procurorii oferind acum mai puține informații din dosare către mass-media, de obicei, prin comunicate, și nu prin imagini.

„Nu îi mai vedem (pe oameni ieşind cu cătuşe de la DNA – n.r.) pentru că în momentul în care sunt în custodia statului şi noi i-am arătat public cu cătuşe, ar însemna să încălcăm prezumţia de nevinovăţie, ori noi nu riscăm să facem asta, cu atât mai mult cu cât în perioada 2017 – 2019 Direcţia a fost supusă unor atacuri groaznice (…) şi atunci nu vrem să ne vulnerabilizăm şi nu vrem să încălcăm regulile”, a preciza șeful DNA, citat de News.ro.

Cu toate acestea, a spus Crin Bologa, încrederea în DNA a crescut în ultimii doi ani, un indicator al acestui fapt fiind colaborarea cetățenilor la acțiuni de prindere în flagrant. Dacă în 2019 ar fi avut loc un singur flagrant, în 2021 au fost 12, la fel și în 2022, până acum.

„Un cetăţean vine la procuror şi este de acord să fie interceptat, să intercepteze pe alţii pentru a-i prinde pe cei care săvârşesc fapte de corupţie, ori aici trebuie să ai mare încredere în instituţia la care te prezinţi ca să mergi şi să faci flagrantul împreună cu procurorul”, a explicat Bologa.

Mai mult, șeful DNA  a transmis că au existat cazuri când cetățenii au denunțat chiar angajați ai Direcției, pentru mită.

„Au venit persoane din exterior, cu încredere la procurorii DNA şi au denunţat fapte de corupţie a unor angajaţi DNA şi noi i-am prins pe acei angajaţi, un specialist, un poliţist, deci ne-am făcut curăţenie în propriile rânduri”, a afirmat procurorul-șef al DNA.

Totodată, Crin Bologa a explicat că Direcția Anticorpuție poate pune sechestru pe bunuri şi se poate ocupa de recuperarea unor bunuri sau sume de bani.

„Avem o putere pe care ne-o dă codul de procedură penală, în sensul că noi putem identifica bunurile, putem aplica sechestru asupra lor şi putem să ne ocupăm chiar de recuperarea unor bunuri sau sume de bani, în cursul urmăririi penale. Sume de bani care sunt deja gata recuperate. Mulţi dintre inculpaţii noştri, care doresc, de exemplu, acord de recunoaştere a vinovăţiei, plătesc prejudiciile stabilite sau sumele constatate ca obiect al infracţiunii, până să se ajungă la o sentinţă”, a precizat Bologa.

Acesta a adăugat că, în ultimii doi ani, procurorii Anticorupție au pus sub sechestru bunuri de peste 400 de milioane de euro și numai anul trecut au fost recuperate 40 milioane de euro în cursul urmăririlor penale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *