Șeful Gărzii de Mediu Sălaj, Răzvan Fazacaș, în delegație oficială în Italia – Verona

În perioada 25-28 iunie 2024, o delegație din cadrul Gărzii Naționale de Mediu a participat la întâlnirea de instruire și testare (inclusiv ședința consorțiului) din cadrul proiectului „ENVIRONMENTAL CRIMES INTELLIGENCE AND INVESTIGATION PROTOCOL BASED ON MULTIPLE DATA SOURCE – EMERITUS”, care se desfășoară în Italia, în localitățile Soave și Ronca (Verona).
🔶 Delegația GNM este formată din dl. director general Octavian POPESCU, dl. comisar șef George Ionuț Răzvan FAZACAȘ – Comisariatul Județean Sălaj și dl. comisar Radu-Octavian PIȚIGOI – Comisariatul General.
🔶 Proiectul are ca scop realizarea și implementarea unui protocol pentru investigarea eficientă a infracțiunilor de mediu, cu efect de pârghie privind integrarea tehnologiilor inovatoare de monitorizare și analiză (date satelitare, senzori virtuali, date de geo-intelligence, drone etc.) și a unui program de formare complementar, care vizează încurajarea autorităților cu responsabilități în aplicarea legislației de mediu (Garda de Mediu și Poliția de Frontieră), precum și de creștere a capacității de informare și investigare, atât la nivel național, cât și la nivel transfrontalier. Acest acord de consorțiu se bazează pe Regulamentul (UE) nr. 2021/695 al Uniunii Europene, Parlamentului și Consiliului European din 28 aprilie 2021, privind instituirea PROGRAMULUI-CADRU „ORIZONT EUROPA” (2021-2027) pentru cercetare și inovare, care stabilește regulile sale de participare și diseminare.
Întâlnirea din Italia a cuprins:
🔸O sesiune de instruire teoretică, subîmpărțită în două module, în care au fost prezentate teme precum:
📌 introducere în principiile internaționale de mediu și instrumentele internaționale privind criminalitatea asupra mediului;
📌 cadrul juridic internațional și al UE privind infracțiunile legate de mediu;
📌 infracționalitatea și criminalitatea de mediu;
📌 strategii de investigare a infracțiunilor de mediu.
🔸 O componentă operațională care a constat în testarea:
📌 modului de utilizare și control al dronei (LGK);
📌 instrumentelor geomatice în detectarea deșeurilor ilegale (POLITO);
📌 demo în aer liber LGK;
📌 demo privind utilizarea POLITO.
🔶 Proiectul „ENVIRONMENTAL CRIMES INTELLIGENCE AND INVESTIGATION PROTOCOL BASED ON MULTIPLE DATA SOURCE – EMERITUS” este un proiect de cercetare și dezvoltare, care face parte din PROGRAMUL-CADRU „ORIZONT EUROPA” (2021-2027), iar implementarea acestuia va contribui la creșterea eficienței în detectarea și combaterea infracțiunilor de mediu, a profilării inteligente a riscurilor pentru a optimiza resursele, la reducerea riscurilor pentru operatori precum și descurajarea încălcării prevederilor legale în vigoare din domeniul protecției mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *