Senatorul USR Cosmin Viașu despre protestele din 10 august 2018
10 august 2018: Zeci de mii de oameni, unii dintre ei veniți din toate colțurile Europei, au strigat în Piața Victoriei împotriva Guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă. Românii au ieșit în stradă în încercarea de a opri asaltul asupra justiției. La finalul zilei, jandarmii au intervenit în forță pentru împrăștierea manifestanților, cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Imagini cu oameni cu mâinile ridicate sau stând în genunchi în timp ce erau loviți de către jandarmi au fost preluate de publicații și televiziuni din toată lumea.
11 ONG-uri organizează marți un protest la trei ani după mitingul Diasporei din 10 August 2018. Între timp, DIICOT a ucis dosarul, care se plimbă la nesfârșit între instanțe.
Protestul din 10 august 2021 este organizat de 11 organizații și asociații: Corupția ucide, Declic, Aradul Civic, Geeks for Democracy, Rezistența Civică Galați, Voluntari în Europa, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Evoluție în Instituție, Inițiativa România, Insistăm, Rezistența.
Senatorul USR, Cosmin Viașu a postat un mesaj pe Facebook la trei ani de la protestele din 10 august: „10 august rămâne în memoria multora dintre noi un moment în care am constatat cât de șubredă poate fi o democrație. Este despre cum instituții ale statului pot deveni instrumente în mâna unor oameni politici corupți, care le folosesc pentru a reprima violent una din cele mai importante libertăți: aceea de a protesta, de a te opune unui sistem nedrept.
În acest moment, dosarul e redeschis și se află la Înalta Curte de Casație și Justiție care sperăm că va considera că s-a depășit durata rezonabilă de soluționare a acestui dosar și va stabili o dată limită pentru finalizarea lui.
USR PLUS nu va permite ca acest dosar să aibă soarta dosarelor Revoluției sau Mineriadei. Ministrul Justiției, Stelian Ion și-a asumat de la început o reformă profundă a Justiției, care să ne redea încrederea în această instituție. Nu e ușor însă, pentru că nu suntem singuri la guvernare iar coaliția nu funcționează întotdeauna așa cum ne-am dori.
Oricum, vinovații trebuie să răspundă pentru faptele lor, iar mai devreme sau mai târziu o vor face”.