Start spectaculos în dezvoltarea comunei Horoatu Crasnei cu noul primar, Marian Mirișan

Noul primar al Comunei Horoatu Crasnei, Marian Mirișan – PNL, încheie anul 2020 în forță, reușind să obțină finanțare pentru mai multe proiecte de investiții care vor începe sau vor continua în cursul anului 2021.

Primăria Horoatu Crasnei are începând cu 27 septembrie o administrație liberală, condusă de Marian Mirișan care a câștigat alegerile locale în fața fostului edil social-democrat Florian Sur.

Noul Consiliu Local Horoatu Crasnei este format din: 5 consilieri PNL, 3 consilieri PSD, 1 ALDE, 1 USR și 1 UDMR. Din negocierile purtate PNL a dat și viceprimarul în persoana tânărului Onisim Sav.

În prima săptămână de la instalare, primarul Mirișan Marian a asfaltat curtea primăriei, a vopsit porțile, a montat steaguri tricolore în toată comuna, a făcut curățenie în fiecare localitate. Au fost realizate lucrări de curățare acostament pe drumul DC 79 pe ruta Horoatu Crasnei – Stărciu – Hurez.

Proiecte noi de investiții 2021-2024

Prin CNI București au fost finanțate construirea a două terenuri multifuncționale de sport cu gazon sintetic, împrejmuite și cu nocturnă, amplate în curtea celor două școli din Stârciu și Horoatu Crasnei.

Pentru terenul de sport din Stârciu a fost deja semnat contractul de finanțare cu firma Quick Smart City din Cluj. Ambele terenuri sportive au o valoare de 3,8 miliarde de lei vechi și vor fi finalizate până la Paști 2021.

Primăria Comunei Horoatu Crasnei a demarat procedurile pentru achiziția a 201 tablete școlare pentru elevi, 28 laptopuri pentru profesori, 28 tablete grafice pentru profesori, 13 table interactive pentru sălile de clasă. Valoarea proiectului este de 5,61 miliarde lei vechi, bani nerambursabili din fonduri europene.

Primăria Horoatu Crasnei sub conducerea primarului Marian Mirișan a reușit să obțină 3,8 miliarde lei vechi din Fondul de Rezervă al Guvernului, bani care sunt la dispoziția primarului pentru investiții și diverse.

Din această sumă de 3,8 miliarde a fost acordat un ajutor de urgență de 10.000 de lei unei familii căreia i-a ars casa într-un incendiu. Alți 10.600 lei au fost redirecționați către burse pentru elevii din comună. Restul de bani vor fi utilizați în anul 2021 pentru cheltuieli de capital.

În această perioadă primarul Mirișan Marian a demarat lucrări de pietruire pe drumul care duce la Mănăstirea Stârciu, dar și lucrări de întreținere a drumului spre Poienile Stârciului, care face legătura cu Comuna Buciumi.

Cu sprijinul ministrului Lucian Bode, Primăria Horoatu Crasnei a primit ca donație un autoturism nou Skoda Octavia de la ARR București.

Proiectul de alimentare cu apă derulat prin POIM cu fonduri europene în localitățile Stărciu și Horoatu Crasnei a intrat în linie dreaptă, lucrările urmând să înceapă în martie 2021. A fost semnat contractul de execuție a lucrărilor cu firma Aqua Serv Cluj, iar primăria va emite ordinul de începere a lucrărilor în cursul lunii ianuarie 2021.

Un alt proiect important care are șanse să se concretizeze este reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea căminului cultural din Stărciu, proiect ce a fost depus la CNI București pentru finanțare. Proiectul a mai fost depus la finanțare la AFIR Satu Mare dar nu a primit punctajul minim necesar.

Au fost demarate lucrările la parcul de joacă din centrul comunei, proiect obținut prin GAL, în valoare de 50.000 de euro, aici fiind inclus și construirea capelei mortuare din satul Stărciu.

Primăria Horoatu Crasnei a câștigat un proiect prin PNDL 2 pentru construirea a două poduri rutiere, unul peste Valea Satului (Stârciu) și al doilea pod peste Valea Șeredinca (Șeredeiu).În acest moment se lucrează la proiectul tehnic, apoi urmează execuția lucrărilor care vor începe în cursul anului 2021. Licitația a fost câștigată de asocierea de firme Ciro Engeneering, Avril și Dinamic Concept.


Crăciunul ajunge în casele fiecărui copil din comună, grație unui proiect de hotărâre adoptat de Consiliul Local prin care s-au alocat bani pentru achiziția a 267 de pachete de dulciuri pentru toți preșcolari și elevii înscriși în instituțiile de învățământ din Horoatu Crasnei. Primăria Horoatu Crasnei a acordat cadouri inclusiv copiilor instituționalizați la Casa de tip familial din Stărciu unde trăiesc 12 adolescenți.

One thought on “Start spectaculos în dezvoltarea comunei Horoatu Crasnei cu noul primar, Marian Mirișan

  1. Felicitării !
    Sunt încă multe de făcut. Vedeți școala din Hurez_Ponita și
    redeschiderea circulației, pe valea Costi. Porțiunea Pod_Valea poniții .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *