UDMR: Guvernul să nu îngreuneze derularea investițiilor
”Noile prevederi propuse de Guvern ar îngreuna derularea și finalizarea investițiilor”, a atras atenția liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, fost ministru al Dezvoltării.
Acesta a arătat că Agenția Națională pentru Achiziții Publice a publicat, în transparență decizională, o propunere de modificare a Legii achizițiilor publice, care ar dezavantaja dezvoltarea și ar bloca investițiile publice.
„Orice măsură care încetinește sau blochează investițiile are un impact negativ asupra economiei țării, afectează întreprinderile mici și mijlocii, dar va provoca probleme și pentru cele mari”, a declarat Cseke.
Senatorul a mai spus că Ministerul Dezvoltării, în perioada în care era condus de UDMR, a găsit o soluție pentru ajustarea prețurilor acestor investiții, astfel că România a fost printre primele state din Europa care a soluționat problema majorării prețurilor materialelor de construcții cauzate de Covid și de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, o problemă care afecta nu doar România.
Prevederea este în vigoare și acum.
Propunerea Guvernului ar modifica această soluție, permițând ajustarea prețului doar dacă acest lucru este prevăzut expres în procesul de licitație publică și în contract, chiar dacă finalizarea execuției investiției nu este posibilă datorită unor motive obiective. Asta înseamnă blocarea investițiilor publice, deoarece multe dintre acestea, aflate în derulare acum, nu au avut această clauză inclusă în procesul de licitație publică. Dacă, de exemplu, autoritatea locală nu poate finaliza procedurile de expropriere pentru cauză de utilitate publică în timpul preconizat, sau întârzie unele avize și autorizații, acestea nefiind cauzate de constructori, autoritatea publică locală nu va avea temei legal pentru a plăti costurile adiționale cauzate.
Cseke Attila a arătat că scopul Guvernului trebuie să fie de a finaliza cât mai rapid construcțiile, investițiile publice, astfel încât oamenii să se folosească de spitalul sau școala renovată, de drumul reabilitat sau de noua rețea de canalizare.
Mecanismul de ajustare a prețurilor funcționează astăzi în România, automat și este o măsură cu care România a implementat un model pozitiv în Europa și care a fost preluat și de alte state, a subliniat Cseke Attila.
„Mii de investiții au fost salvate cu acest mecanism de ajustare a prețurilor, 6.328 dacă le numărăm doar pe cele derulate de Ministerul Dezvoltării în cei doi ani de la introducerea mecanismului. Cu această măsură au fost investite, în plus, în economia României 5,3 miliarde de lei. Industria construcțiilor a crescut și reprezintă o parte importanță a economiei, generează un venit la bugetul de stat. Măsurile de încurajare a dezvoltării și a economiei sunt binevenite, nu cred că ne permitem să fie oprite. UDMR cere Guvernului să nu adopte aceste măsuri”, a conchis senatorul UDMR.