Un general în rezervă controversat în Cluj cere să fie încorporat, pentru a lupta cu rușii
Un fost general vrea să revină în Armată, într-o eventuală stare de mobilizare, pe fondul tensiunilor de la granița României.
Este vorba despre generalul de brigadă în retragere Florian Caba.
”Creșterea tensiunii în zona de est a Europei ar putea afecta și țara noastră, România”, explică generalul Caba. Cererea lui de reîncadrare în Ministerul Apărării Naționale (MApN) a fost transmisă comandantului Centrului Militar Sălaj.
Florian Caba a fost comandant al Corpului 7 Armată Dej, apoi locțiitor al comandantului Corpului 4 Armată, din Transilvania.
Florian Caba a coordonat reprimarea Revoluției de la Cluj
Generalul Florian Caba și căpitanul Carp Dando au scapat fara condamnare in procesul Revoluției de la Cluj, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a inchis procesul.
Judecătorii de la CEDO au precizat ca nu exista probe substanțiale împotriva celor doi. Mărturiile revolutionarilor și documentele vremii îi incriminează pe cei doi ofițeri, care au condus represaliile în zona străzii Horea și în centrului Clujului, în Piața Unirii, fosta P-ta Libertatii, unde au murit 24 de oameni in decembrie 1989.
Asociația pentru Adevarul Revoluției din Cluj a inițiat la finele anului 2010 o cerere prin care solicita CEDO sa oblige Romania sa redeschida procesul împotriva celor doi ofițeri. „Ținând seama de toate aspectele care i-au fost prezentate si in limitele competenței sale de a examina solicitările formulate, Curtea a considerat ca nu au fost îndeplinite conditiile de inadmisibilitate prevăzute in Conventia Drepturilor Omului”, se arata in informarea primită de la CEDO de Asociația clujeana.
In dosarul „Revolutia de la Cluj” au fost judecati mai multi militari, iar patru au fost condamnati la inchisoare pentru moartea mai multor persoane, cea mai mare condamnare fiind primita de Ilie Dicu, cel care a condus trupele din zona hotelului Astoria, de pe strada Horea.
Capitanul Carp Dando, unul dintre cei doi ofiteri care a scapat de pedeapsa, a coordonat trupele din Piata Unirii (n.red fosta Piata Libertatii). Din ordinul lui Dando, militarii au impuscat mortal 24 de persoane si 56 au fost ranite.
Florin Caba era in decembrie 1989 ofiterul de legatura intre comandamentul Armatei a patra si trupele trimise in strada pentru a reprima revolutia de la Cluj. Potrivit datelor existente in dosar, Caba i-ar fi spus maiorului Ilie Dicu la plecarea din cazarma: „Dicule, daca trece unul de tine te fac tradator de tara”.
Ilie Dicu a fost condamnat la inchisoare pentru ca a coordonat trupele din zona fostului hotel Astoria, unde a si impuscat in cap doi revolutionari, pe Emil Ciortea si Ioan Inclezan. Pentru faptele lui, Dicu a fost premiat de Caba cu 1.000 de lei, la intoarcerea in cazarma.
Cei doi ofiteri au fost scosi de sub urmarirea penala in 1998, cu toate ca initial au fost acuzati de omor deosebit de grav.
„Am atacat decizia procurorilor la Inalta Curte de Casatie care insa ne-a respins toate actiunile. In decizia procurorilor, acestia arata ca generalul Caba ar fi trebuit sa zica: Dicule, iti ordon, si nu, Dicule, daca trece unul de tine te fac tradator de tara. Acum Caba traieste bine mersi dintr-o pensie de general si isi rade de noi”, a declarat Aurel Coltor, în 2011.