Viceprimarul Teodor Bălăjel aduce la Zalău 28 de milioane de euro prin PNRR

M

În cadrul ședinței extraordinare din 20 mai, viceprimarul Teodor Bălăjel a supus aprobării Consiliului Local mai multe cereri de finanțare din PNRR a căror valoare depășește 28 de milioane de euro.

  1. Achiziționarea a încă 20 de autobuze electrice și 25 de stații de încărcare cu 50 de puncte de încărcare, inclusiv pentru autoturisme. Proiectul cuprinde tot ce înseamnă rețea de transport public, cu sisteme inteligente de e-ticketing și de informare, cu infrastructură informatică pentru monitorizarea transportului public – 12 milioane de euro
  2. Reabilitarea (creșterea eficienței energetice) a două licee – Liceul Tehnologic Mihai Viteazul, Liceul Pedagogic și a cinci școli gimnaziale – Șc. Gim. Mihai Eminescu, Șc. Gim. Simion Bărnuțiu, Șc. Gim. Iuliu Maniu, Șc. Gim. Porolissum, Șc. Gim. George Coșbuc.
  3. Achiziție sisteme ITS, TIC pentru monitorizare spații publice, monitorizare parcări, monitorizare transport public, e-ticheting, prioritizare transport.
  4. Contruire de locuințe pentru tineri nZeb-plus, locuințe cu consum scăzut de energie. Clădirile vor fi conectate la energie verde.
  5. Pistă de biciclete între Scala și Sala Sporturilor, de-a lungul Văii Zalăului. Legislația nu permite Primăriei Zalău să acopere cursurile de apă, astfel că administrația locală a depus un proiect pe PNRR pentru construirea unei piste de biciclete, zone de promenadă, iar odată cu lucrările valea va fi igienizată și curățată complet de vegetația inestetică.

În sesiunea anterioară de finanțare europeană, Primăria Municipiului Zalău a reușit să atragă 100 de milioane de euro și vrea în actuala sesiune să obțină alți 100 – 110 de milioane de euro.

De ce sunt foarte, foarte importanți banii europeni, exemplific cu bugetul pe 2022 – din taxe și impozite vin la bugetul local 42 de milioane de lei, dar bugetul pe 2022 este de 327 de milioane de lei, din care numai investițiile în proiecte de dezvoltare tind spre 200 de milioane de lei.

„Finanțările europene prin PNRR și POR sunt șansa pentru proiecte mari ale administrației Zalăului, care să ducă la dezvoltarea comunității. Trebuie să lucrăm profesionist, să știm cum să aducem banii europeni și să facem proiectele cu pricepere, să satisfacă și cerințele europenilor pentru finanțare și nevoile primordiale ale zălăuanilor. Orașul se dezvoltă cu bani. Dacă vor să contribuie, politicienii trebuie să-și adapteze bine proiectele politice în așa fel încât să favorizeze proiectele administrative, în folosul comunității. Pentru că o idee care nu este finanțată, rămâne doar o idee. Este momentul oamenilor practici, pentru performanță în administrație, moment pe care nu ne permitem să-l ratăm”, a transmis viceprimarul Zalăului, Teodor Bălăjel. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *