Viceprimarul Teodor Bălăjel: „Curând încep lucrările la noul complex comercial din Zalău”

În imediata vecinătate a mall-ului Zalău Value Center va începe curând construirea noului ansamblu propus de dezvoltator împreună cu investitorii – ansamblu compus din complex comercial și pentru servicii, practic încă un mall, o zonă rezidențială și zonă cu servicii de agrement.

Este terenul de pe bulevardul Mihai Viteazul cuprins între pensiunea Ramona și mall-ul Zalău Value Center, care merge în profunzime cât să acopere peste 12 hectare, în locul fostei întreprinderi Rominserv, pe care proprietarul a decis să o demoleze în favoarea noului proiect.

„Până acum am discutat cu proprietarul și investitorii mai multe variante propuse și am obținut soluțiile corecte pentru oraș. Săptămâna trecută am avut din nou tratative cu reprezentanții dezvoltatorilor implicați, pentru că Primăria Zalău trebuie să se asigure că ceea ce se construiește respectă norme importante atât pentru estetica orașului, cât și pentru funcționalitate. Și am și convenit asupra unui protocol cu aceștia. Termenii colaborării cu municipalitatea să fie clari, să fim siguri că aprobăm un plan urbanistic care să fie cu adevărat util cetățenilor, având în vedere că este vorba de o zonă centrală aflată în maximă dezvoltare. Totodată, pe termen foarte scurt, am cerut și degajarea rapidă de molozul rezultat din demolări și pregătirea terenului pentru construire, având în vedere că este o zonă cu mare vizibilitate și, chiar și până se va construi, locul trebuie să arate bine.

Foarte importantă este deschiderea mare la bulevard a noului ansamblu. O dată din pucnt de vedere al construcțiilor și funcțiunilor pe care acestea le oferă în imediata vecinătate a celei mai mari artere a orașului și a doua oară din punct de vedere al modului în care se va desfășura traficul. În zona pensiunii Ramona vom avea un sens giratoriu, asupra căruia am convenit abia după ce am avut consultări cu reprezentanții poliției rutiere. Ne-am asigurat că intrarea pe care acest giratoriu o face către noul complex nu ridică probleme de fluidizare a circulației pe bulevard. Toate aceste lucrări de amenajare, pe lungimea deschiderii la stradă, vor fi suportate de investitori. Și vom insista să găsim o soluție pentru o zonă de retragere de la bulevard pentru o bandă de decelerare la intrare și o bandă de accelerare la ieșire, cum avem și la Value Center, pentru a nu afecta fluiditatea circulației pe bulevard.

Am cerut, după reguli firești în urbanism, ca regimul de înălțime al clădirilor să fie în creștere începând de la bulevard. Având în vedere că planul include un complex comercial, clădiri de servici, spații de agrement și clădiri de locuințe, am cerut ca accesul să fie asigurat separat pentru mașinile care transportă mărfuri și pentru mașinile particulare. Intrările și ieșirile trebuie să fie generoase. Și separate. În zona comercială intrarea să fie din bulevard, iar în zona de agrement intrarea să fie din strada Fabricii. Ne-am asigurat că sunt prevăzute suficiente locuri de parcare, principiul fiind cel puțin 1,5 locuri de parcare pentru fiecare locuință, chiar dacă acestea vor trebui asigurate suprateran sau în subteran, unde se poate merge până la două niveluri.

Ne luptăm pentru un oraș frumos, cu perspectivă de dezvoltare și pe viitor. Investițiile sunt binevenite, diversifică serviciile oferite cetățenilor și măresc volumul acestora. Ceea ce, în logica pieței libere, concurențiale, înseamnă un nivel de trai mai bun. Ne implicăm pentru un oraș amenajat ca la carte, confortabil”, transmite viceprimarul Zalăului, Teodor Bălăjel. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *