Viceprimarul Teodor Bălăjel discuții cu reprezentanții ADR N-V despre finanțările europene

Viceprimarul Teodor Bălăjel anunță că  vin banii pentru Zalău! Și e vorba de  mulți bani, dacă administrația publică locală știe să-i ia! De luna viitoare încep depunerile de proiecte pentru finanțări europene prin Programul Operațional Regional (POR) 2021-2027.
„Așa că la finalul lui februarie am avut o nouă întâlnire cu responsabilii de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, care ne-au fost permanent parteneri foarte buni și și-au îndeplinit cu mare succes rolul de consultant pentru Primăria Zalău în atragerea banilor europeni. Ne-am pregătit pentru un start bun pentru noua finanțare. Lucrăm de mult timp la asta, pentru că trebuie să ai proiecte bine făcute, conform cu cerințele pentru eligibilitate, dacă vrei să fie finanțate. Trebuie să fii destoinic să obții punctaj mare pe proiecte. Uniunea Europeană nu-ți bagă în traistă pur și simplu”, spune viceprimarul Teodor Bălăjel. 
Potrivit viceprimarului Bălăjel, în Primăria Zalău se lucrează într-o echipă care deja și-a verificat succesul în sesiunea de finanțare trecută, când Zalăul a reușit să aducă peste 100 de milioane de euro.
„Am primit și o distincție pentru volumul de bani atrași. Am pus acești bani la lucru și am modernizat Zalăul. Anul acesta se vor termina încă o sumă de lucrări mari începute cu banii de la UE, modernizări ce vor da Zalăului o ținută la un alt nivel. Cu finanțarea europeană prin POR, cu cea prin PNRR, cu banii prin programul Anghel Saligny, vrem acum să trecem binișor de încă 100 de milioane de euro pentru Zalău”, explică Teodor Bălăjel, omul care stă în spatele fiecărui proiect cu finanțare
europeană. 

Zalău vrea peste 45 de milioane de euro prin POR 2021-2027

Prin POR 2021-2027 este o prealocare – adică bani dedicați Zalăului – de 30 de milioane de euro. Cu posibilitatea de a ajunge până la 45 de milioane de euro. Dar Primăria Zalău căută să obțină cât mai mult și din partea concurențială a finanțării, unde se califică și primesc bani cele mai bune proiecte din cele depuse de toate orașele. Mai e puțin până la depunerea primelor proiecte pe POR. Să fie clar că finanțarea lor e ca și asigurată și întocmirea documentațiilor este ca la carte.

Noi coridoare de mobilitate, modernizate cu bani de la Uniunea Europeană

Pentru banii pe care UE îi dă pentru ceea ce Bruxelles-ul numește ”coridoare de mobilitate” Primăria Zalău a pregătit proiectul modernizării unei rute paralele cu bulevardul care începe de la Centură, cu strada Valea Miții, va continua cu strada Simion Bărnuțiu (modernizată deja), cu strada Maxim Gorki, cu strada Cloșca (modernizată), cu strada Nicolae Titulescu, prin strada Coșbuc și cu strada Parcului, care ajunge în Centru, la Primărie, în strada 22 Decembrie (deja modernizată) și pe Gheorghe Doja (modernizată de asemenea), apoi pe strada Eminescu până pe strada Vânătorilor.
Un traseu modernizat la standarde de care străzile din componență nu au mai avut parte niciodată. Pe lângă carosabil și trotuare noi, proiectul are în vedere introducerea în canale subterane a cablurilor, asigurarea traseului rețelei de electricitate și pentru racordările consumatorilor, amenajări și mobilier urban.
„Va fi un coridor de mobilitate de-a lungul căruia orașul câștigă aspect și confort, dincolo de câștigul unei circulații ca la carte și degrevarea bulevardului. Avem deja studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, ceea ce înseamnă că proiectul va avea punctaj mare și nu avem emoții că vom semna și contractul pentru
lucrări”, spune viceprimarul Bălăjel. 

Parking-uri și modernizarea cartierelor – prioritate la bani europeni  

Pentru banii care vin pentru ”regenerare urbană”, cu care Primăria Zalău vrea să modernizeze cartierele Zalăului, dar are de asemenea un studiu de fezabilitate și proiect tehnic pentru zona fostului CET. Administrația condusă de Ionel Ciunt se pregătește să atragă bani în primul rând pentru modernizări de mai mare amploare în cartierele mari – Brădet, Dumbrava 1 și Dumbrava 2 (de la Casa Armatei până în Dâmbul Morii).
„Sunt semne încurajatoare că vom putea lua bani europeni inclusiv pentru amenajări de parcări. Chiar dacă procentele de eligibilitate vor fi mai mici decât pentru alte tipuri de proiecte și chiar dacă vor fi finanțate și numai în proporție de 50 la sută, vom depune proiecte să obținem cât mai mulți bani europeni pentru noi locuri de parcare.
Avem și un studiu de oportunitate pentru finanțarea achiziției de autobuze electrice prin POR, ceea ce face ca și sigură perspectiva de avea încă cinci autobuze electrice de 18 metri și șase microbuze de 7-8 metri pentru traseele prin cartiere”, transmite viceprimarul Teodor Bălăjel. 
Anul acesta va fi gata și centura Zalăului, așa că Primăria Zalău își dorește să refacă străzile care până acum au deservit traficul greu în lipsa șoselei ocolitoare – Kossuth, Șaguna, Gheorghe Lazăr, Tudor Vladimirescu până la autogară. Dar și străzi de legătură între cartiere. Vizată este de exemplu o legătură între Cartierul Meseș și Sărmaș.
„Ne pregătim pentru finanțare europeană și pentru clădiri istorice, clădiri publice, blocuri de locuințe, zone verzi (parcuri gradini) cu mobilier stradal. Ne așteptăm la finanțări și pentru proiecte de servicii sociale pentru vîrstnici și centre de sănătate”, mai spune vicele Bălăjel.

Investiții de milioane în reabilitarea unităților de învățământ din Zalău

Primăria Zalău are mare atenție să obțină bani europeni și pentru rețeaua școlară. Echipa de conducere a Primăriei Zalău formată din primarul Ionel Ciunt și viceprimarul Teodor Bălăjel, a avut reușite mari din sesiunea trecută – a reabilitat liceele Avram Iancu, Ioan Sima, Ortodox, Reformat și internatul de la Liceul Mihai Viteazul.
Recent s-a semnat contractul pentru finanțarea prin PNRR pentru reabilitarea a cinci școli gimnaziale – Mihai Eminescu, Simion Bărnuțiu, Iuliu Maniu, Porolissum și George Coșbuc – și reabilitarea a două licee – Liceul Pedagogic Gheorghe Șincai și Liceul Mihai Viteazul. Primăria Zalău își propune ca în toate școlile din Zalău copiii să aibă condiții excelente.
„Echipa din Primăria Zalău implicată în întocmirea proiectelor face acum un efort mai mare, de care a dovedit deja că este capabilă, dovadă proiectele din sesiunea trecută de finanțare. Trebuie să fim competitivi; concurența pe finanțările europene este din ce în ce mai mare, pentru că administrațiile sunt tot mai conștiente că din bugetele locale nu pot face lucruri mari”, a conchis viceprimarul Teodor Bălăjel. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *