VIDEO| Consiliul Județean Sălaj construiește un centru oncologic cu peste 40 milioane euro

Județul Sălaj va avea un centru oncologic, grație unui proiect de investiții demarat de conducerea Consiliului Județean Sălaj, astfel că pacienții care suferă de astfel de afecțiuni nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze pentru tratament și investigații medicale de specialitate în județele vecine.

În ședința ordinară de marți, 29 noiembrie, consilierii județeni au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Construire Centru Oncologic în Zalău”.

Noul centru de la Zalău va avea 110 paturi și va oferi tratamente oncologice prin intermediul celor mai noi tehnologii de radioterapie care revoluționează în tratamentul cancerului. Implementarea proiectului va conduce implicit la: creșterea capacității de diagnosticare timpurie a afecțiunilor oncologice; creșterea numărului de persoane vindecate; creșterea numărului de persoane care au acces la tehnologii moderne de tratare a afecțiunilor oncologice; creșterea numărului locurilor de muncă; dezvoltarea infrastructurii de sănătate publică la nivel local.

„Numărul cazurilor de cancer este în continuă creștere, însă spațiile disponibile astăzi în Spitalul Județean de Urgență Zalău fac imposibilă înființarea de noi paturi și, implicit, dezvoltarea Secției Oncologie. Ca urmare, cazurile complexe sunt transferate către alte spitale din țară, întârziind posibilitatea luării măsurilor medicale de urgență. Odată cu crearea noului centru vom rezolva nu doar această problemă, ci și pe cea a accesului la radioterapie – o metodă de tratament ce revoluționează în lupta cu cancerul, dar care este disponibilă în foarte puține spitale din țară. Pacienții sălăjeni vor fi scutiți, astfel, de drumuri la Cluj-Napoca sau Oradea, iar presiunea existentă pe unitățile medicale din marile orașe va fi redusă. În ședința ordinară de astăzi, odată cu aprobarea principalilor indicatori tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiții, am făcut un pas important către înființarea centrului. Sperăm ca viitoarele ghiduri de finanțare europeană să ne permită implementarea acestui proiect”, a punctat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

Clădirea pe care intenționează să o construiască în viitorul apropiat Consiliul Județean Sălaj va dispune de toate instalaţiile, dotările şi utilităţile necesare desfăşurării normale a activităţilor specifice unui centru oncologic.

Funcțional noua clădire a Spitalului Județean de Urgență Zalău va cuprinde la:
✅Demisol: ➡️centru de radioterapie (două buncăre pentru poziționarea aparatelor de radioterapie și unul destinat brahiterapiei, precum și o zonă pentru aparatului C.T.);
➡️ ambulatoriul de specialitate, prevăzut cu șapte cabinete medicale (cabinete oncologie, cabinete îngrijiri paliative, cabinete hematologie și cabinet psihologie), birourile de internări și evidență a pacienților;
✅ Parter (nivel destinat doar personalului spitalului): ➡️farmacie cu circuit închis prevăzută cu boxă de citostatice;
✅ Etajul 1: ➡️spitalizarea de zi;
➡️culoar de legătură între corpul nou construit și corpul C3 al spitalului pentru fluidizarea fluxului personalului dar și a pacienților (culoarul de legătură se va realiza la etajul 1 în cadrul Centrului de Oncologie și se va lega de clădirea Spitalului la etajul 3, în zona nodului de circulație vertical);
✅ Etajul 2: Secția Oncologie;
✅ Etajul 3: Secția Îngrijiri paliative și Secția de Hematologie;
✅ Etajul 4 (construit parțial): – o sală de conferințe cu o capacitate de aproximativ 150 locuri.

Durata estimată pentru realizarea investiției este de doi ani, iar costurile se ridică la circa 200 de milioane de lei.

În evidența Spitalului Județean de Urgență Zalău se află aproximativ 6.800 de pacienți oncologici, cu 400 mai mulți decât în 2021, anual fiind asigurate, în Ambulatoriul de specialitate, peste 12.000 de consultații.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *