VIDEO| Europarlamentarul Cristian Terheș, la emisiunea Ediția de seară, realizată de Dinu Criste la Cluj Live
La nivel global există un viciu de leadership, transmite europarlamentarul PNȚCD Cristian Terheș, la emisiunea Ediția de seară, realizată de Dinu Criste la Cluj Live. El a dat în acest sens și exemplul Forumului Economic Global sau perioada Războiului Rece.
„La nivel global există un viciu de leadership. Nu mai ai oamenii pe care îi aveai în perioada Războiului Rece, pentru că timpurile respective grele au adus oameni politici care au reușit să formeze un climat de pace. Suntem în situația în care nu mai ai oameni politici, oameni de stat și din slugărnicie s-a ajuns unde s-a ajuns. Să ne uităm la Davos: cine este până la urmă Forumul Economic Global? Un ONG, un think-tank. Liderul de acolo îți face politici publice, internaționale, statele merg și semnează fel și fel de acte. Nu știu dacă îi forțează, dar se duc“, a declarat Cristian Terheș, la emisiunea Ediția de seară, realizată de Dinu Criste la Cluj Live.
Terheș sugerează cum a ajuns societatea românească la acest moment critic și invocă în acest sens motive istorice.
„Pentru o țară ca România, care a trecut prin zeci de ani de dictatură comunistă – diferită de alte tipuri de dictaturi din lume – când sovieticii s-au instalat în România și au ‘reformat’ statul… un lucru pe care l-au făcut a fost să distrugă tot ce înseamnă separația puterilor în stat: control asupra justiției, asupra fostei Siguranțe ulterior Securități, deci toate aceste lucruri au fomat un cadru instituțional în Româna, unde toți acești funcționari publici aflați în funcții publice și mulți aduși de la țară, fără o experiență, o istorie, să știe cum să-și trateze aproapele… Am văzut apoi abuzurile care s-au întâmplat în perioada respectivă.
Avem apoi momentul Decembrie 1989, unde regimul respectiv a colapsat din diverse motive, dar memoria instituțională a rămas. Cu toate că noi am renunțat la Republica Socialistă România și am spus din 22 decembrie că e România și am scos stema comunistă din steag, memoria respectivă a rămas în instituții. Toate noile generații care au venit și au intrat în justiție sau servicii sau în alte zone au învățat meserie de la cei care au fost înainte.
Noi nu am avut în România efectiv o spovadă publică. O confesiune publică, unde să iasă în public șeful unei instituții și să spună: în perioada comunistă instituția – dar nu noi, că nu eram – a făcut aceste greșeli și ne cerem scuze și iertare. Singura declarație de condamnare a comunismului este acea declarație a lui Traian Băsescu, care este o declarație politică, nu un act juridic. Să fi emis un decret… Aici suntem: suntem victimele acestor circumstanțe istorice, care s-au perpetuat”, a concluzionat Cristian Terheș, la emisiunea Ediția de seară, realizată de Dinu Criste la Cluj Live.