VIDEO Europarlamentarul Cristian Terheș VS comisara Jourova privind certificatul verde

M
Schimb dur de replici în Parlamentul European – Europarlamentarul Terheș către Comisara Věra Jourová: puteți să-i priviți pe oameni în ochi și să le spuneți că Certificatul Verde nu i-a forțat să se vaccineze împotriva voinței lor, așa cum spuneți?
Comisara Věra Jourová a fost pe data de 21 iunie 2022 în Comisia COVID din Parlamentul European la o audiere privind transparența din pandemie, ocazie cu care a fost luată la rost de mai mulți europarlamentari, cel mai dur fiind europarlamentul Cristian Terheș. La întrebările acestuia, comisara nu a putut da un răspuns satisfăcător.
„Doamnă Comisar, trebuie să vă spun…, și vă rog uitați-vă la mine! Doamnă Comisar! Vorbiți serios în legătură cu ce tocmai ați spus acum? Că prin tot ce ați propus de la nivelul Comisiei Europene voi nu forțați oamenii să fie vaccinați? Chiar vorbiți serios?”, a luat-o direct la rost europarlamentul Terheș pe Comisara Jourová.
Europarlamentarul Terheș a fost întrerupt de președintele comisiei care i-a spus că poate întreba orice, însă să o facă cu respect.
„Evident că întreb orice și o fac cu respect”, a replicat Terheș.
„Dar noi vorbim despre drepturile fundamentale ale fiecărui cetățean UE și tocmai ce am auzit, chiar acum, că prin acest Certificat oamenii nu au fost forțați să fie vaccinați. Vorbiți serios?
Puteți să-i priviți pe oameni în ochi, pe cetățenii Uniunii Europene, și să le spuneți acest lucru?
Nu ne-a fost permisă intrarea în Parlament dacă nu aveam Certificatul Verde. A trebuit să argumentez cu cei de la securitate în fiecare zi ca să pot intra în Parlament.
Voi susțineți că ați publicat aceste contracte în „versiunea redactată” și aici sunt câteva dintre pagini.
Deci vă întreb, este asta transparență?
Cum poate cineva să creadă și să aibă încredere în ce faceți voi, la nivelul Comisiei Europene, dacă nu faceți publice integral aceste contracte?
Deci întrebarea pe care v-o adresez, una dintre îndrebări mai exact, este: când aveți de gând să publicați în întregime aceste contracte pentru ca toți să știm ce conțin?
În felul acesta colegii mei nu vor fi nevoiți să vă întrebe care este prețul acestor vaccinuri, ci atât noi, cât și cetățenii UE vor ști care este prețul vaccinurilor uitându-ne la contracte.
A doua întrebare. Reacțiile adverse.
Dumneavoastră susțineți că este responsabilitatea guvernelor naționale să plătească în caz de reacții adverse.
Dar voi, de la nivelul UE, impuneți un Certificat Verde la nivel național care apoi e impus, uneori, în legislația națională.
Deci voi cereți cetățeanului de rând, care a fost în mod direct afectat de acest Certificat, care nu putea să meargă la muncă, care nu putea folosi transportul în comun, cum a fost în Italia, care nu putea călători liber ori călători nerestricționat, să fie vaccinat împotriva voinței lui cu niște produse medicare care nu au fost testate corespunzător.
Așa că întrebarea mea este: de ce nu îi compensați voi pe cei care au reacțiile adverse [după vaccin]?”
La întrebarea privind publicarea integrală a contractelor Comisara Jourová a spus că acestea trebuie să protejeze secrete comerciale ale firmelor producătoare și că doar peste cel puțin 5 ani, eventual, se vor putea publica. În privința efectelor secundare nu a răspuns la întrebare.
Europarlamentarul Cristian Terheș împreuna cu alți colegi vor cere Președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen să le comunice contractele în forma neredactată.
Pe data de 23 iunie Parlamentul European va vota pentru prelungirea cu încă un an a Certificatului Verde.
Biroul de presă al
Europarlamentarului Cristian Terheș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *